на снимката: Председателят и членовете на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)

В навечерието на предсрочните парламентарни избори Комисията за противодействие на корупцията се активира по случай на злоупотреби, който датира от 2019 година.

Индиректно от антикорупционния орган свързаха кредит за близо 150 млн. лв., отпуснат от Българската банка за развитие на фирма, близка до Румен Гайтански-Вълка и заем на ТЕЦ „Варна“, по който обезпечител е друга фирма, свързвана с бизнесмена.

Самият кредит на ТЕЦ „Варна“, чийто мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, е изплатен от трета фирма, отново свързвана с Вълка, става ясно от обясненията на антикорупционната комисия.

От комисията са на мнение, че има „обосновано предположение за извършени закононарушения във връзка с отпуснат кредит от 148,5 млн. лв. от Българската банка за развитие (ББР)“. Това е довело до „значително ощетяване на банката“, а оттам и на финансовия интерес на държавата.

Комисията отбелязва, че обект на разследване са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с

договора за близо 150 млн. лв., сключен на 17.06.2019 г.,

с който кредитът е предоставен от банката на фирмата „Роудуей кънстракшън“.

От институцията посочват, че действията ѝ имат за цел да установят цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем.

Проверяват се и неправомерни действия на длъжностни лица – служители на ББР.

От съобщението на комисията обаче става ясно, че тепърва предстои да бъдат проведени действия по разследването и едва след това данните ще бъдат предадени на прокуратурата.

От комисията обясняват схемата така: за обезпечение на кредита за „Роудуей кънстракшън“ е представен сключен договор за доставка на инертни материали от „Пътстройинженеринг“ АД. Основен акционер в последното дружество е „Биомайнинг“ АД.

В хода на разследването са установени данни, че и трите търговски дружества в действителност се управляват от българския гражданин Р.Г.“, съобщават от комисията.

Установено е, че договорът, послужил за обезпечение на предоставения от ББР на „Роудуей кънстракшън“ кредит, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г.

В хода на разследването КПК е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит.

От комисията допълват, че са налице данни, че е намесена и още една фирма –  „Кристална вода“ АД, който получава със заем от „Био майнинг“ АД значителни финансови средства.

Установени са данни, че българският гражданин Р.Г. е свързан и с управлението на „Кристална вода“ АД“, допълват още от комисията.

Връзката с Доган

От анализа на събраната документация се установява, че „Кристална вода“ АД се явява обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д“ и ТЕЦ „Варна“ АД от 2019 г.

Установено е и че „Кристална вода“ АД погасява задълженията на ТЕЦ „Варна“ АД към „Търговска банка Д“. Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството „Био майнинг“ АД на „Кристална вода“ АД.

Обект на разследване от КПК е и осъществената през м. юли 2024 г. продажба на свързаната с Р.Г. „Пътстройинженеринг“ АД на регистрирано в гр. Кърджали търговско дружество, допълват още от анткорупционната комисия.

Темата коментира Лена Бориславова.

Преди 3 години, когато подпомагах юридически ББР, заедно с новото ръководство на Банката подадохме подробен сигнал до прокуратурата и компетентните институции за несъбираемия кредит, отпуснат на свързани с Румен Гайтански-Вълка в размер на 150 млн лева, написа тя в профила си във Фейсбук.

„Преди дни, след няколко неуспешни опита, ББР продаде кърджалийската фирма кредитополучател за … 3.65 милиона. Загуба от над 97% от най-големия кредит в историята на банката, отпуснат по времето на Стоян Мавродиев. Загуба за държавата от 146.35 млн. лева. Без лихвите и обезценяването от инфлацията за този период. Днес, цели 3 години по-късно и след раздора между Пеевски и Доган, КОНПИ се сети, че разследва този кредит. Даже пусна подробно прес съобщение. Даже имало данни за съучастие в престъплението от свързани с Доган фирми. Вероятно в опит да демонстрира, че Славчев работи и заслужава защитата на Пеевски. Вероятно, защото събрахме необходимите подписи за отстраняването на Славчев“, написа тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук