Роденият в Харков, Украйна, през 1997 г. Семен Новиков се представи блестящо и заслужено спечели олимпийска титла в борбата класически стил. Той завоюва златото след изразителна победа със 7:0 над иранеца и световен вицешампион Алиреза Момадипиани и донесе първа олимпийска титла в борбата за България от 24 години след триумфа на Армен Назарян при 58-килограмовите класици на Игрите в Сидни през 2000 година. След пълномащабната агресия на Русия срещу Украйна, Новиков пристига в България и получава българско гражданство.

„Беше много дълъг и труден път. Знаете, че не ми беше лесно, защото дойдох в България без да знам езика. Моето семейство и приятелите ми останаха в Украйна. Това не е лесно. Просто исках да започна живота си отначало, на чист лист. Затова дойдох в България, започнах от нулата заради контузията в рамото“, сподели Новиков.

„Най-важното е, че вярвах в себе си. Аз и моят треньор вярвахме. Горд съм, че донесох злато на България и първи медал. От началото на Олимпийските игри всеки ден гледах медалите на България и знаех, че трябва да оправя ситуацията. Бях много мотивиран, настроен да не давам шанс на противника. С треньора ми обсъждахме тактиката и знаех, че съм на друго ниво. Трябваше да изляза и да го покажа. Горд съм, че не само съм първия българин на подиума, но и първият европеец в борбата до момента“, заяви още Новиков.

„Радвам се, че донесох радост на българския народ с този медал. Знам, че в България харесват руснаците, но надявам се, че сега ще заобичат и украинците. Знам химна още от европейското, ще го пея и днес“, каза шампионът.

„Посвещавам медала на моите родители, на Гриша Ганчев, който ми даде втори живот в спорта, както и на моя личен треньор Сослан Фарниев, който повярва в мен и вдигна новото ми от бронза до златен медалист“, каза още олимпийският шампион.

А думите, изречени от Семен Новиков, ни карат да се замислим за патриотизма, с който се спекулира изключително много напоследък. Или по-точно за това кой е по-голям българин – етническият украинец, който донесе златен медал за България, гордее се и пее българския химн, или нашите псевдопатриоти, които обичат Русия повече от страната си.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук