Калин Стоянов
Калин Стоянов. Снимка: БТА

Кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева привика министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на разговар, потвърдиха от МВР за БНР.

Стоянов коментира, че разговорът е бил професионален, но по негови впечатления определената за служебен премиер е под натиск:

„Огромен, дори бих казал „брутален“ политически натиск относно това аз да не бъда в кабинета на предстоящото служебно правителство. Виждате откъде идва натискът. От предните дни вече е факт, но аз смея да твърдя, че съм човек, който доказа, че няма да допусна МВР да бъде политизирано по какъвто и да било начин“.

Служебният МВР министър Стоянов допълни, че остава с впечатление, че за поста му ще се водят разговори и с други кандидати:

„Това е мое усещане го имам от факта, че все пак 21 години работя само и единствено в МВР и то – оперативна работа“.

По време на консултациите на президента с парламентарните формации в четвъртък, от ПП-ДБ няколко пъти настояха следващият служебен премиер да смени Калин Стоянов, защото не е безпристрастен при организирането на изборите.

Синдикалната федерация на служителите в МВР поиска от Горица Грънчарова-Кожарева да подходи рационално към избора и назначаването на служебен министър на вътрешните работи. Допълва се, че „внушенията, които се правят в последните дни, че изборите на 9 юни са манипулирани“ са индиректно обвинение и обида към всичките 50 хиляди души, работещи във ведомството“.

Интересно е, че Калин Стоянов буквално повтаря думите на Делян Пеевски, който вчера заяви, че посочената от президента Румен Радев за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева е подложена на политически натиск да смени вътрешния министър. Никой от тях двамата, обаче, не споменава от къде точно идва този натиск и от къде знаят за него, както и дали смятат, че  ГЕРБ или Промяната могат да оказват влияние върху Кожарева. А и работата на вътрешния министър със сигурност не е да дава политически изявления, каквито сме свикнали да слушаме от Калин Стоянов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук