Графика: Sky News

Неуточнен към момента брой украински войници нахлуха на територията на Русия, което доведе до евакуацията на руски граждани от района на област Курск.

Все още властите не дават подробности около операцията, но украинският президент Володимир Зеленски заяви в свое видеообръщение, че Русия е докарала войната в Украйна „трябва да усети какво е направила“.

Зеленски за пръв път коментира темата за украинското нахлуване в Русия

Какъв е броят на войските, влезли на руска територия?

Украински служител по сигурността е заявил пред Агенция Франс Прес, че целта на нахлуването е била да се дестабилизира Русия и да се прогонят руските сили с леки, бързо движещи се атаки.

Остава неясно колко устойчива ще бъде операцията в средносрочен план на фона на заплахите на Кремъл, че тя ще бъде потушена с руски резерви.

Според данни на руските власти няколкостотин украински войници са предприели изненадваща атака във вторник, но украинският официален представител твърди, че броят им е по-голям.

Запитан дали участват повече от 1000 украински войници, служителят каза: „Това са много повече… хиляди“, пише The Guardian.

Твърди се, че няколко украински бригади участват в операцията.

Киев хвана Русия неподготвена, като нанесе удар по слабо защитен сектор от фронта, който не е виждал значителни битки от пролетта на 2022 г. – и проби ограничената гранична защита.

Ние сме в настъпление. Целта е да се пробият позициите на врага, да се нанесат максимални загуби и да се дестабилизира ситуацията в Русия, тъй като те не са в състояние да защитят собствената си граница“, каза служителят по сигурността, пожелал анонимност.

В неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Русия е нанесла близо 2000 трансгранични удара по района на Суми в Украйна от района на Курск това лято и че подобни удари заслужават украински отговор.

„Артилерия, миномети, дронове. Ние също така регистрираме ракетни удари и всеки такъв удар заслужава справедлив отговор“, каза украинският лидер във вечерното си обръщение.

Има ли успех операцията към момента?

Руски военни блогъри, от които засега медиите черпят сравнително достоверна информация за случващото се, твърдят, че боевете се водят на дълбочина до 20 км (12 мили) в района на Курск, което кара някои от тях да се запитат как Украйна е успяла да пробие района толкова лесно.

Русия евакуира втора гранична с Украйна област

Няколко десетки руски войници, включително бойци от Чечня, за които се твърди, че са били пленени в Курск, бяха показани във видео, публикувано от „Искам да живея“, проект, който е свързан с украинската военна шпионска агенция, съобщи Ройтерс – въпреки че не можа да потвърди видеото.

В отделна публикация в социалните медии Зеленски каза, че руските сили са запалили пожар в една от охладителните кули на атомната електроцентрала в Запорожие, която е окупирана още от първите дни на войната.

Нивата на радиация са в рамките на нормата“, каза Зеленски, преди да обвини Русия, че използва своя контрол върху обекта, чиито шест реактора са в режим на спиране, „за да изнудва Украйна, цяла Европа и света“.

Украински служител в Никопол, най-близкия град отвъд река Днепър от атомната централа, добави, че според „неофициална информация“ пожарът е причинен от подпалване на „голям брой автомобилни гуми“ в охладителна кула.

Евгений Балицки, назначен от Русия служител в окупираната южна Украйна, обвини силите на Киев, че са причинили пожара, обстрелвайки близкия град Енерходар, който, подобно на централата, беше превзет от Русия скоро след нахлуването ѝ през февруари 2022 г.

МААЕ заяви, че не е докладвано въздействие върху ядрената безопасност на площадката.

Графика: The Guardian

Видео и снимки, разпространени в социалните мрежи, показват дим, който се издига от една от кулите, въпреки че експерти са на мнение, че те не се използват, докато реакторът е в спрян режим.

Това постави редица въпроси дали това не е начин да се повишат залозите за нахлуването на Украйна в Русия.

Късно в неделя вечерта руската държавна информационна агенция ТАСС цитира руската държавна компания за ядрена енергия Росатом, според която основният пожар е потушен, докато руските и украинските власти казаха, че една от охладителните кули изглежда е била повредена.

Имаше спекулации, че Украйна може да се опита да превземе руска атомна електроцентрала в Курчатов близо до Курск, но тя е на повече от 30 мили от настоящите боеве и се смята, че за силите на Киев би било трудно да достигнат толкова далеч.

Лидерите на Украйна и нейните военни разкриват малко подробности за целта на нахлуването

Едно от обясненията за офанзивата е, че тя има за цел да облекчи натиска върху фронта в Източен Донбас, където руските сили напредват.

Освен това се разглежда като демонстрация на западните поддръжници на Русия и Украйна, че Киев все още е в състояние да атакува успешно.

Руското министерство на отбраната заяви, че е осуетило атаки на украински „мобилни групи“ в три села на север и изток от Коренево – Толпино, Журавли, Общий колодез – всичките на 15 до 18 мили от границата, най-отдалечените точки, за които Москва е признала нахлуването в са достигнали.

Проукраински канал в Telegram разпространи видео на войници, които издигат знаме над сграда в руското село Гуево, на няколко мили навътре от границата и на седем мили южно от Суджа, един от първите градове, достигнати по време на нахлуването.

Отговорът на Москва

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини Киев, че се занимава с „терористична дейност“, целяща да всее страх у обикновените руснаци.

Киев отлично разбира, че тези варварски действия нямат смисъл от военна гледна точка, но продължава да работи по заповедите, издадени от неговите господари“, добави тя.

Петнадесет души са били ранени в Курск, каза изпълняващият длъжността областен управител Алексей Смирнов, след като отломки от ракета удариха жилищна сграда.

Захарова каза, че украинските сили са нанесли „мащабен ракетен удар“ по града и че един от тях е преминал, причинявайки жертви.

Руските военни изглежда разчитат на защитата на Курск със смесица от наборна гранична охрана, елементи от други регионални сили и такива, „предислоцирани от по-нископриоритетни фронтови зони в Украйна“, показва анализ на Института за изучаване на войната (ISW), в който се казва, че това вероятно ще изостри „дезорганизацията на избрания от Русия отговор“.

Отбелязва се още, че ръководството на усилията за прекратяване на украинското нахлуване вероятно е преминало към агенцията за вътрешна сигурност на ФСБ на Русия, след като Кремъл обяви в петък, че отговорът е „операция за борба с тероризма“.

Руският федерален закон подчинява военните на ръководителя на антитерористичната операция, подчертава още мозъчният тръст.

Междувременно ракетна атака през нощта близо до Киев уби мъж и четиригодишния му син, съобщиха службите за спешна помощ.

Експлозии избухнаха в събота вечерта в центъра и на изток от Киев, след като военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че две руски ракети се насочват към града.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук