Евакуация в Русия
Снимка: Министерство на извънредните ситуации на Русия

Повече от седмица украинските сили подлагат на сериозно изпитание въоръжените сили на Русия, след като проникнаха на повече от 10 км навътре на руска територия.

Руското министерство на отбраната съобщи днес, че е спряло опита на Украйна да проникне още по-дълбоко в района на Курск и е нанесло ответен удар срещу силите на Киев в района на Суми.

„Ударите на армейската авиация и безпилотните летателни апарати и артилерийският огън предотвратиха опитите на мобилните групи на противника да проникнат с бронирана техника в дълбочина на територията на Русия в районите на населените места Общи Колодец, Снагост, Каучук и Алексеевски“, се посочва в съобщение на министерството на отбраната.

Русия евакуира втора гранична с Украйна област

Русия също така твърди, че е предотвратила украинска атака близо до Мартиновка в района на Курск, унищожавайки две бронирани машини и автомобили, превозващи 15 военнослужещи.

Засега тези твърдения на руската страна не могат да бъдат потвърдени.

Държавната информационна агенция ТАСС съобщава, че двама души са били убити, след като украинските сили обстреляли автобус с цивилни в контролирания от Русия град Лисичанск в Източна Украйна във вторник.

„Дестабилизиране на Русия“: Какви са целите на украинската офанзива зад граница?

Руски държавни служители заявиха по-рано през деня, че повече от 30 души са били ранени при атаката.

Украйна не се интересува от „превземане на територия“ в района на Курск, се посочва в съобщение на украинското външно министерство, в което се посочва, че офанзивата ще спре, когато Русия се съгласи на мир.

Колкото по-скоро Русия се съгласи да възстанови справедливия мир, толкова по-скоро украинските набези на руска територия ще спрат. Докато Путин продължава войната, той ще получава такива отговори от Украйна“, каза говорител на брифинг в Киев.

Украинските операции в региона помагат на фронтовата линия, добави той, тъй като това не позволява на Русия да премести допълнителни части в Донецк – украински регион под руски контрол.

Руските власти продължават да евакуират жителите в района на Курск и около него.

Във вторник сутринта хора започнаха да напускат Болшесолдатски район за първи път. По-рано регионалният ръководител Владимир Зайцев подчерта, че всеки е напуснал по собствено желание и до понеделник в неговия регион не е имало молби за евакуация.

Докато жителите напускаха близкия квартал Беловски в понеделник, ръководителят на района Беловски Николай Волобуев разшири усилията за евакуация, описвайки ситуацията като „много сериозна“, пише BBC.

По данни на губернатора на област Курск Алексей Смирнов евакуирани от домовете си са около 121 хил. души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Полски и френски воиници влезнаха в Курск Русия ги опека с вакумни бомби чак в България замириса на пекано чеверме . Яжте гладни украйнски чакали и изпратете на Лондон и Вашингтон да си хапнат пекано натовско чеверме

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук