Кадър: БНТ

Цялата държавна машина започна проверка на адреси, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и бившия шеф на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

В края на миналата седмица от антикорупционната комисия съобщиха, че започват разследване на отпускането от ББР на заем на фирми, свързани с Гайтански. По това време банката е управлявана от Стоян Мавродиев.

От комисията обвързаха част от фирми около Гайтански с даването и погасяването на кредит към ТЕЦ „Варна“, която пък се свързва с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Днес стана ясно, че нито Гайтански, нито Мавродиев са били открити на адресите.

По информация на Българската национална телевизия и двамата са напуснали страната,

като за Стоян Мавродиев има данни, че се намира в Гърция.

Кой е Румен Гайтански?

Името на бизнесмена се завъртя отново в медиите около действията на властите по събаряне на незаконни постройки в ловния парк „Искър“.

Предизборно антикорупционната комисия навърза фирми на Румен Гайтански-Вълка с Ахмед Доган

Гайтански не се появява публично пред медиите. Той става популярен през 1990-те години, след като основава фирми за сметопочистване. Едната от тях – „Волф“, идва от прякора на Гайтански.

Когато Бойко Борисов беше кмет на София имаше проблеми с извозването на отпадъците от София, за което тогава Борисов хвърли вината на „Волф“. Концесията за почистване на София е прекратена в мандата му, но „Волф“ продължава да печели поръчки за сметопочистването в други български общини.

Румен Гайтански

Дружество на Румен Гайтански притежава мажоритарния дял от столичната къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина, която от близо 20 години е занемарена и се руши, припомня bTV.

През юли 2023 г. „Капитал“ пише, че Гайтански е поискал 24 общински имота в замяна на басейна. Сред тях има терени с предназначение за паркинги, жилищни сгради и дори училища.

Това че фирми на Гайтански са свързани с получаването на голям кредит от ББР, стана ясно още през 2021 година.

Миналата седмица Лена Бориславова от ПП-ДБ припомни случая, тъй като по това време е подпомагала юридически работата на ББР. Всъщност сигналът е подаден от новия управленски екип в банката, но прокуратурата е приключила случая.

Паркирани до камиони за смет: Конфискуват луксозни лимузини на Гайтански

Според Бориславова загубата за държавната банка от този кредит, който не е върнат, възлиза на 97% или близо 146 млн. лв.

Според „Свободна Европа“ през 2017 година Румен Гайтански и Ахмед Доган регистрират заедно фирма, която е закрита година по-късно.

Според сайта vesti.bg Гайтански има дъщеря от бившата „Мис България“ Ивайла Бакалова, на име Рая. Наскоро тя е завършила един от най-престижните университети във Великобритания – City University of London.

Кой е Стоян Мавродиев?

Стоян Мавродиев е роден през 1969 година в Хасково. Той е едно от лицата на ГЕРБ, като през 2009 година е избран за депутат, като през 2010 година е назначен за председател на Комисията по финансов надзор, а през септември 2017 година оглавява ББР.

Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие

През 2020 година е освободен от поста от министър-председателя по това време Бойко Борисов. В разгара на пандемията става ясно, че банката е отпуснала 75 млн. лв. на дружество със скромни приходи.

Името на Мавродиев се появява и покрай едно от делата срещу „кокаиновия крал“ Евелин Банев – Брендо, който наскоро се предаде на властите и влезе в затвора. Името на Мавродиев се появява и в списъци с посетители при собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев, който понастоящем се укрива в Сърбия.

Мавродиев често отправя критики и нападки към собственика на „Капитал“ Иво Прокопиев, като води дела срещу издателя „Икономедия“.

През 2024 г. журналистът от „Капитал“ Росен Босев, е осъден през 2019 г. за клевета по жалба на Стоян Мавродиев, но по-късно печели делото в Европейския съд по правата на човека.

Така страната е осъдена за нарушаване на правото му на справедлив съдебен процес, а също и на свобода на изразяване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук