Служебният вътрешен министър Калин Стоянов даде специален брифинг, в който разкритикува „безпрецедентна и арогантна политическа намеса“ в работата на ГДБОП от депутат от ПП-ДБ.

Става въпрос за случая със сатиричния сайт „Ново начало“, в който има сатирични публикации, свързани с Делян Пеевски и препраща към обявеното „ново начало“ от съпредседателя на ДПС, след като партията се разцепи.

Сайтът беше свален от ГДБОП, но по-късно отново пуснат.

От изявлението на Калин Стоянов пред медии днес стана ясно, че Божидар Божанов се е обадил на директора на „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, за да се интересува от случаи по които работи службата.

„Ще ви запозная с един от многото казуси в МВР, този път с безпрецедентна и арогантна политическа намеса на конкретен народен представител в дейността на основната оперативно-издирвателна структура в министерството, а именно в ГДБОП. Докато аз съм министър на вътрешните работи, няма да позволя никаква политическа намеса в работата на моите колеги, както и да се оказва натиск под каквато и да е била форма. От първия ми ден на този пост до последната минута ще отстоявам достойнството на министерството.

МВР спря без обяснения пародиен сайт, осмиващ Пеевски

На 14 август около 18.00 ч. депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов си е позволил да се обади на директора на Дирекция „Киберпрестъпност“ от ГДБОП и да се интересува от материали, които се работят в службата. От кой са подадени, какво съдържат, какво е свършено по тях и е държал сметка защо колегите са си свършили работата. Ето така работят тези хора, звънят, търсят информация и притискат служителите. На мои гръб се упражняват в продължение на година. Аз няма да допусна да има политическа намеса в дейността на МВР по какъвто и да е начин и повод от което и да е политическо лице. Аз не си позволявам да звъня на политиците и да им казвам как да си правят политиката. Затова да сме наясно, няма да допусна да се упражнява натиск над МВР“, каза Калин Стоянов.

Вътрешният министър прояви и загриженост за свободата на словото. Без да поменава сайта „Ново начало“, Стоянов заяви, че трябва да се прави разлика между свобода на словото и „сайтове за разпространяване на фалшива информация и манипулация“.

След което отказа да отговаря на журналистически въпроси.

За свобода на словото може да претендира този, който застава зад думите си и със собственото си име и не се крие зад фалшиви и манипулативни сайтове. Ако Божанов е за фалшивите новини и за сриване на журналистическата професия, за да се домогне до някакъв изборен резултат, да си решава сам проблема. Това не е проблем на МВР, каза вътрешният министър.

„Тези хора Петков, Денков, Божанов и компания не искат аз да остана на поста министър на вътрешните работи, защото аз съм гарант да не допускам подобно вмешателство в дейността на структурите на ведомството“, подчерта Стоянов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук