Димитър Главчев
Димитър Главчев Снимка: БТА

Ще изпълнявам задълженията си на служебен министър-председател толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза.  Мое задължение е страната да бъде преведена и през тази безпрецедентна ситуация. Предвид създалото се положение и ако това би предотвратило последващ институционален блокаж, заявявам, че съм готов да участвам в конституционната процедура за назначаване на служебен премиер. Тази позиция на служебния премиер Димитър Главчев беше разпространена от правителствената информационна служба.

По-рано днес Румен Радев отказа да подпише указ и да подкрепи кабинет на номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Причината – номинацията на Калин Стоянов да продължи да заема поста на министър на вътрешните работи. Президентът настоя да бъде предложен друг кандидат, но Кожарева застана твърдо зад Стоянов. По думите й срещите в МВР я били убедили, че той е най-подходящият вътрешен министър.

При това положение държавният глава заяви, че няма да подпише указа за кабинет на Горица Грънчарова-Кожарева. А Главчев пък побърза да заяви готовността си да продължи да е служебен премиер.

Припомняме, че той оттегли съгласието си да е служебен министър-председател, преди Радев да номинира Кожарева, като причина тогава той посочи „сваляне на политическото напрежение“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук