Горица Кожарева - Гръчарова
Горица Кожарева Снимка: БТА

Служебен кабинет, оглавяван от Горица Кожарева, няма да има, след като президентът Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването му. До тази безпрецедентна ситуация се стигна заради Калин Стоянов – отново предложен за вътрешен министър. Тъй като той е силно противоречива фигура, предизвикваща остро негодувание сред обществото, държавният глава настоя Кожарева да предложи друг за този пост и й даде срок до 15 часа днес. Но тя веднага отказа.

При това положение Радев обяви, че няма да подпише указа и утре няма да има клетва на ново служебно правителство в парламента. Последва вълна от коментари на политици. Първи реагираха от Промяната.

„Пеевски проби Кожарева! Калин Стоянов се превърна в пример за превзетата държава. Радев действа правилно, не избяга от отговорност и използва правомощията си по Конституция. За назначението на министър-председател е необходимо поне двама души да се съгласят, което на практика въведе реално разделение на властите по новата Конституция“, написа съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП-ДБ) Кирил Петков в профила си във Facebook.

От ДПС на Доган също излязоха с позиция, че съставът на служебното правителство  трябва да е без зависимости от Пеевски.

„Приемаме изразения от президента отказ да издаде указ за правителство на г-жа Кожарева с министър на вътрешните работи Калин Стоянов предвид неговите съображения, че това създава политическо напрежение в предизборна ситуация“, гласи позицията на ДПС

Изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров заяви:

„Подкрепяме позицията на Радев, която е принципна и последователна. Тук не става въпрос за липса на личностни и професионални качества, а обществена реакция, видима още на консултациите при президента. Не може един възлов министър да е препъникамък за функционирането на цялата държава“.

От „Възраждане“ и ИТН пък използваха ситуацията, за да атакуват отново направените промени в Конституцията.

ГЕРБ изненадващо запази мълчание. Което пък би могло да се изтълкува като подкрепа за Калин Стоянов. Коментар за новия политически скандал нямаше и от ДПС на Пеевски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук