Националният конгрес на Демократическата партия на САЩ
Снимка: БТА

Националният конгрес на Демократическата партия организира първата си вечер, за да представи речите на последния демократ, който загуби от Доналд Тръмп, и на последния, който го победи, отбеляза БТА.

Хилари Клинтън говори за това, че най-накрая е счупен „стъкленият таван“, за да бъде избрана жена за президент на САЩ. Джо Байдън трябваше да бъде последният оратор в Чикаго в понеделник вечерта, докато на няколко пресечки от залата на конгреса се тълпяха протестиращи срещу войната в Газа.

Ето някои от акцентите от първата вечер на конгреса.

Камала Харис
Снимка: БТА

Вицепрезидентката Камала Харис се появи непланирано на сцената, за да отдаде почит на Байдън преди собственото си обръщение към участниците в партийния форум. Тя каза на президента: „Благодаря ви за вашето историческо лидерство, за вашия живот в служба на нашата нация и за всичко, което ще продължите да правите“.

Във вечерта, предназначена да се отдаде почит на президента, който се оттегли, за да направи път на Харис, вицепрезидентката добави: „Ние сме ви завинаги благодарни“. Кандидатът за неин вицепрезидент, губернаторът на Минесота Тим Уолз, и съпругът ѝ Дъг Емхоф бяха на трибуните, за да подкрепят посланието ѝ.

В краткото си изказване Харис заяви, че гледайки към тълпата, „виждам красотата на нашата велика нация“, като подчерта значението на насърчаването на разнообразието и приемането на оптимизма.

Хилари Клинтън
Снимка: БТА

Хилари Клинтън беше посрещната с бурни и продължителни аплодисменти, които продължиха повече от две минути, преди да успокои тълпата. Тя произнесе пламенна реч, изразявайки надежда, че Харис може да направи това, което тя не можа – да стане първата жена президент, като победи Тръмп.

Клинтън напомни за своята реч на отстъпване от 2016 г., като се позова на всички „пукнатини в стъкления таван“, които тя и нейните избиратели са постигнали. И обрисува визията на Харис „от другата страна на този стъклен таван“, която полага клетва като президент.

Тя завърши речта си с поразително желание за човек, който е стоял на върха на американската политика и власт: „Искам моите внуци и техните внуци да знаят, че аз бях тук в този момент. Че ние бяхме тук и че бяхме с Камала Харис на всяка крачка от пътя“.

В речта си Клинтън се потопи в традиционните политически нападки, включително осмивайки историята със съдебните дела на Тръмп. Това доведе до скандирания „затворете го“ – огледални на тези, които поддръжниците на Тръмп отправиха към Клинтън през 2016 г.

Още в началото на вечерта беше отбелязано честването на преподобния Джеси Джаксън, дългогодишен лидер за граждански права в Чикаго и бивш кандидат за президент през 1984 и 1988 г. Много демократи му приписват заслугата за прокарването на пътека, която помогна на Барак Обама да спечели Белия дом през 2008 г., а на Камала Харис да стане първата цветнокожа жена, номинирана за президентския пост.

Джаксън беше поздравен от сцената от няколко оратори, сред които кметът на Чикаго Брандън Джонсън и калифорнийската депутатка Максин Уотърс. Беше пуснат видеомонтаж на кариерата и наследството на Джексън, преди самият 82-годишен Джексън да се качи на сцената в инвалидна количка, като вдигна ръце към небето и се усмихна. Джаксън е диагностициран с болестта на Паркинсон.

Джо Байдън
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън получи оглушителни овации, пристигайки на конгреса на демократите в Чикаго, предаде АФП. Той бе представен от дъщеря си Ашли за прощалната си реч.

Лидерът на демократите, който оттегли кандидатурата си миналия месец, бе аплодиран дълго време от партията си със скандирания „Обичаме те, Джо“. А той отвърна с „Америка, обичам Ви“.

„Водим битка за душата на Америка“, заяви Байдън, връщайки се един от емблематичните изрази от своето президентско управление.

Безкрайно благодарни сме на един невероятен президент, каза по-рано Камала Харис при кратка, непланирана самостоятелна поява на подиума.

Речта на Байдън беше изпълнена с емоции от самото начало. „Джо и аз сме заедно отблизо 50 години. При все това има моменти, когато се влюбвам в него отново и отново“, заяви първата дама Джил Байдън, излизайки на сцената на фона на песента Praise You на Фетбой Слим.

„Татко, не ти казваме достатъчно често, че ти си любовта на живота ни“, каза от трибуната дъщеря им Ашли, говорейки за „борбен човек, който цял живот е бил подценяван“.

За 81-годишния Байдън изблик на привързаност със сигурност беше трогателен, но и донякъде болезнен. В крайна сметка само преди месец той все още смяташе, че ще получи номинацията на партията си.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук