Димитър Франтишек Петров
Димитър Франтишек Петров

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов предлага за наказание прокурора Димитър Франтишек Петров, съобщиха от държавното обвинение. Днес Сарафов е внесъл в Прокурорската колегия предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурора Петров за нарушения, установени в хода на проверката на дейността му, пише правния сайт „Лекс“.

Тя беше разпоредена от и.ф. главния прокурор по повод ареста на телевизионния продуцент Нико Тупарев. Той беше задържан в края на юни и обвинен за длъжностно присвояване на близо 1.44 млн. лева за случай от 2020 г. Наблюдаващият прокурор се оказа Димитър Петров. Съдът освободи без мярка Тупарер, срещу Петров започна проверка,  а самият той  беше командирован в районната прокуратура в Смолян.

Проверката беше извършена от екип от прокурори от Върховна прокуратура и Апелативна прокуратура-София и обхвана периода от 30 юни 2021 г. до 28 юни 2024 г.

При ревизията са проверявани всички неприключили досъдебни производства и преписки, с които Петров е бил ангажиран, както и спрените досъдебни производства, които е наблюдавал. Резултатите показват, че е допуснато неоправдано забавяне на дела, липса на ритмичност и интензивност при извършване на процесуално-следствените действия и на контрол спрямо разследващите органи за законосъобразно и своевременно провеждане на разследването“, съобщават от прокуратурата.

Една от констатациите в доклада е, че по редица досъдебни производства Петров не е осъществявал ефективно ръководство и надзор над разследването. При проверката на едно от делата е установено целенасочено поведение на Димитър Петров за заобикаляне на изискването на закона за случайно разпределение на преписките и делата. Впоследствие е било образувано досъдебно производство, по което е привлечен обвиняем и той е бил задържан за срок до 72 часа, без да са налице основания за това.

При друго досъдебно производство (свързано с пране на пари) са извършвани процесуални действия, които са следствие на „изключително неправилна, тенденциозна и незаконосъобразна оценка на факти и обстоятелства“, което е довело до невъзможност да се предприемат определени законосъобразни действия от друг наблюдаващ прокурор.

При проверката е установено, че Петров е наблюдавал 41 досъдебни производства, разследването по които не е приключило. При част от тях е констатирано забавяне и неритмичност на разследването, ръководено от Петров в качеството му на наблюдаващ прокурор.

При 17 от досъдебните производства не са спазени правилата за своевременно изготвяне на искане за удължаване на срока за разследването като по две от производствата Петров не е изготвил изобщо искане за удължаване на срока за разследване, въпреки че е бил сезиран с такова предложение от разследващия орган.

Петров е наблюдавал 83 спрени досъдебни производства. Проверяващият екип е установил редица допуснати нарушения – например по 41 от тях той не е изисквал информация от органите на полицията за предприетите оперативно-издирвателни мероприятия и резултатите от тях, или такава информация е изисквана еднократно.

От държавното обвинение уточняват, че в предложението на Сарафов до ВСС на 80 страници са изложени констатациите на проверяващия екип. В него се посочва, че натовареността на Димитър Петров през проверявания период не е била прекомерна и не е представлява пречка за добросъвестно изпълнение на служебните му задължения.

Главният прокурор Борислав Сарафов посочва в предложението си до Прокурорска колегия, че с липсата на ефективно ръководство и надзор над разследванията и допуснатото забавяне заради бездействие на прокурор Димитър Петров са допуснати дисциплинарни нарушения съгласно ЗСВ, съобщават още от държавното обвинение.

Припомняме, че Петров (назоваван най-често с характерното си презиме Франтишек) е „острие“ на закритата вече спецпрокуратура от времето на Иван Гешев. Той беше заместник на бившия главен прокурор и дори в определено време шеф на звеното, спечелило си печалната слава на класическа бухалка.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук