Димитър Главчев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на ново служебно правителство за втори път на Димитър Главчев.

„Очаквам до понеделник да ми представите състав на Министерски съвет“, каза президентът Румен Радев по време на срещата му с кандидата за служебен премиер Димитър Главчев.

При успех изборите ще бъдат на 27 октомври, добави Румен Радев.

„Тази отговорност отново се върна при Вас, след проваления опит на г-жа Кожарева, след отказа на останалите възможни кандидати и поради пречките пред ръководството на БНБ да излъчи премиер“, заяви държавният глава.

По-рано днес президентът определи настоящия служебен премиер за кандидат за такъв, след като вчера разговаря с определените по Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

Кой е Димитър Главчев?

Димитър Главчев е роден в София и е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от УНСС. Той е и дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители.

Притежава над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството. Бил е народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор в 41-то Народно събрание.

Главчев беше председател на 44-то Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г., както и заместник-председател на 43-то Народно събрание. Подаде сам оставка след като тогавашната опозиция внесе подписка за отстраняването му от поста. Тогава Главчев изгони Корнелия Нинова от пленарната зала за едно заседание с мотива, че обиждала премиера Борисов в свое изказване. Червената депутатка цитира думи на Бойко Борисов, че е нарекъл депутатите „безделници“.

На 28 юли 2023 г. Димитър Главчев беше избран за председател на Сметната палата от 49-то Народно събрание на мястото на Цветан Цветков, който беше отстранен от поста.

За служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на БНБ, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Това предвижда Конституцията след промените, направени в края на миналата година.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук