илхан кючюк
На снимката: Илхан Кючюк

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк е сезирал Европейската комисия (ЕК) за „масови и тенденциозни проверки“ от страна на няколко български институции срещу представители на партията. Това съобщи самият той в социалните мрежи.

Новината за сигналите до ЕК идва ден след като лоялните на почтения председател представители на партията се оплакаха от натиск от страна на МВР, антикорупционната комисия, държавната финансова инспекция и данъчните. Това е поредният епизод от борбата между двете фракции в ДПС – едната, оглавявана от Доган, а другата – от Делян Пеевски, един от двамата формални председатели на движението. Другият, Джевдет Чакъров, е в лагера на Доган, пише mediapool.

Кючюк пита дали на ЕК е известно, че у нас тече „засилена и целенасочена акция на държавни органи срещу представители на една партия“. Комисията провежда ежегодно наблюдение за състоянието на върховенството на закона във всички страни-членки. Именно по тази линия е сезирането от Кючюк.

„Какви мерки смята да предприеме ЕК, за да гарантира незабавно преустановяване на действията, които явно нарушават основните принципи на правовата държава и подкопават устоите на демокрацията в България? Ще поиска ли ЕК разяснения от България за случващото се и сигналите за използване на институциите като политически инструмент за репресия?“, пита евродепутатът.

Ден по-рано верните на Доган излязоха с позиция, в която твърдят, че се правят проверки в домовете на техни членове, симпатизанти и активисти. Те заявиха, че са притеснени заради „груба злоупотреба с власт и използване на държавните институции като инструмент за натиск в навечерието на предсрочните парламентарни избори“.

„Никога през последните 35 години нито едно правителство, независимо дали редовно или служебно, не си е позволявало да използва държавните институции за изпълняване на поръчки на определени политически субекти и лица с цел всяване на страх и психоза. Задължение на служебното правителство е да гарантира провеждането на честни, свободни и демократични избори, организирането на които да бъде наблюдавано от органи на МВР, отдалечени на равно разстояние от всички политически сили. Призоваваме държавните институции и държавните служители да не се поддават на заплахи и натиск“, заявиха още те в позицията си.

От ДПС-Доган поискаха срещи със служебния премиер Димитър Главчев и главния прокурор Борислав Сарафов. Именно прокуратурата обаче се активизира през последните дни по разследване срещу смятани за близки до Доган.

Става дума за делото за отпуснатия от държавната банка за развитие кредит на фирма на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка. Заемът от почти 150 млн. лв. Парите са използвани за купуване на дяловете на свързани с него дружества.

През юни 2019 г. свързаната с Гайтански – компания „Роудуей кънстракшън“ получава рекорден кредит за 148.5 млн. лв., за да придобие друга свързана с него фирма – „Пътстройинженеринг“. Срокът за връщане на заема е 2029 г.

Дружеството, обект на покупката, е сравнително малък местен играч, базиран в кърджалийското село Груево, чиито годишни обороти до онзи момент са между 5 и 16 млн. лв. Предишният собственик на „Пътстройинженеринг“ е „Био майнинг“ – компания, която е собственост на Гайтански.

В момента бизнесменът е в ареста. По делото са обвиняеми още двама души, един които е бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев. Официално той се води в неизвестност и бе обявен за издирване.

Преди скандала в ДПС Пеевски не е говорил публично за този кредит. Прокуратурата също не обръщаше внимание на историята и дори веднъж прекрати делото, но след това го възобнови с оправданието, че имало много данни. Наскоро Пеевски заяви, че Доган трябва да бъде питан къде са отишли откраднати от ББР 30 млн. лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук