Стършел

След като прокараха закон (по руски образец) срещу гей-пропагандата (каквато няма!)  в училищата, възрожденците на Копейкин не спират дотук.

Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

 

Ще внасят закон и за чуждестранните агенти – неправителствени организации, научни звена, творчески колективи и частни лица, които получават финансиране от чужбина за своите проекти.

Копейкин твърди, че тоя закон бил по американски образец – имало такъв, приет през 1938 г., който и до сега не е отменен.

Но по-скоро е по руски (путински) тертип. Преди години в Русия бяха забранени неправителствените организации – така диктаторският режим блокира гражданското общество, затвори устата на критиците, а критиците затвори в лагери. Подобен закон прие и проруското мнозинство в Грузинския парламент, въпреки масовите демонстрации по улиците на Тбилиси.

Сега дойде ред и на „европейска” България да клейми и да лови чуждестранни шпиони.

Преди трийсет и пет години живковата ДС обявяваше за чуждестранен агент всеки, който дръзнеше да говори по радио „Свободна Европа”, по Би Би Си или Дойче Веле.

За шпиони на Запада бяха сочени Желю Желев, Блага Димитрова, Марко Ганчев и десетки още. Соцпропагандата тръбеше,че капитализмът им плаща, за да рушат устоите на социализма и държавността.

После „агентът” Желю Желев стана президент, а „агентката” Блага Димитрова вицепрезидент. Така „чужди шпиони” сложиха основите на демократична България, която днес е член на ЕС и НАТО.

За трийсет и пет години бяхме забравили за етикета „чуждестранен агент”.

Сега Копейкин и копейките искат да ни го припомнят и да ни го лепнат като  мазно петно на ревера.

Според проекто-закона, „чуждите агенти” няма да имат право да преподават в училища и университети, да работят в БАН, да изказват мнения в националните медии.

Освен че е антидемократичен, такъв закон е напълно неприложим. Почти всички български университети работят по съвместни проекти в чужди университети, за това получават финансиране. От години наши студенти ходят в чужбина по европейски програми – най-много по Програмата „Еразъм”. Български младежи всяко лято пътуват до Щатите на бригада – и те ли са „чужди агенти”, щом получават долари за труда си? Или да ходят в Коми – платените с рубли (като Копейкин) не се броят за  чужди.

Всички институти на БАН работят с научни звена от чужбина и по съвместни проекти получават външно финансиране. Какво, ще затворите и БАН ли?

Ще затворите и Голямата базилика в Пловдив, ремонтирана основно с пари от „Америка за България”. Ще затворите любимия на децата „Музейко”, защото е построен с милионите на „Америка за България”? Между другото, когато преди години „Музейко” отвори врати, в социалистическия вестник „Дума” се появи дописка „Не ви искаме Музейкото, искаме си Ян Бибиян” с автор Велиана Христова.

Че кой ти посяга на Ян Бибиян, бе Велиана, червена бабаяна? Никой не ти пречи да четеш колкото искаш за Елинпелиновия герой. Но децата, които искат да си разширят кръгозора и фантазията, защо да не видят „Музейко”?

Ето такива пропагандни (пропаГадни) клишета от времето на Студената война се раждат в някакви квадратни глави.

А тия квадратните глави, усетили се силни сега,  в обърканото време и в мътната вода,  бързат да наложат на обществото квадратните си идеи и възгледи.

Знам какво ще кажат някои читатели: понеже „Стършел” получава финансиране от „Америка за България”, затова ги защитавате.

Да, от години „Стършел” си сътрудничи с Фондация „Америка за България” по различни проекти – отношенията ни са публични и не са тайна за никого. Благодарение на това сътрудничество, ние продължаваме да издаваме този почти 80-годишен вестник, през който са минали много поколения български сатирици.

Като главен редактор ви давам думата си, че за толкова години никой от „Америка за България” не се е намесвал в редакционната политика на „Стършел”, никой не е поръчвал текст или карикатура.

Не сме слуги на никого, а само на собствената си съвест и възгледи. Няма от какво да се срамуваме!

И ако Копейкин и копейките ни обявят за „чужди агенти”, ще си носим с гордост етикета, даже да ни подкарат към Белене.

Въдворяването в Белене ще е в следващия закон на путинистите-реставратори.

М. Вешим

Още актуални коментари – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук