Сръбският президент Александър Вучич и френският му колега Еманюел Макрон
Снимка: БТА

Президентът на Сърбия Александър Вучич посрещна снощи френския президент Еманюел Макрон на летището в Белград. Той посочи, че значението на това посещение за Сърбия е неизмеримо, предаде БТА.

„Добре дошъл при нас, скъпи приятелю! Значението на твоето посещение за нас е неизмеримо в политически и икономически смисъл и се надявам, че като страна и народ ще знаем как да ти отвърнем на уважението и вниманието, което проявяваш към нашата Сърбия“, написа Вучич в профила си в Инстаграм.

Той добави, че предстоят нови стъпки, с които двете държави ще разширят партньорството си и ще укрепят традиционно добрите отношения между двете страни и двата народа.

Френският президент Еманюел Макрон беше посрещнат на летище „Никола Тесла“ от президента на Сърбия Александър Вучич, френския посланик в Белград Пиер Косар и сръбския посланик в Париж Ана Хрустанович.

По-късно стана ясно, че Сърбия купува 12 нови изтребителя „Рафал“ от френската компания „Дасо Авиасион“ (Dassault Aviation) за общо 2,7 милиарда евро, съобщи  президентът Александър Вучич.

След среща с Макрон , Вучич заяви, че Сърбия планира да плати два транша по 420 милиона евро през 2024 г. и 2025 г. за самолетите, но не уточни кога страната ще може да получи новите изтребители.

Франс прес съобщи, че френските изтребители ще заменят остарелия флот от руски изтребители „МиГ“ на сръбските военновъздушни сили и че се очаква до 2029 г. Белград да получи 9 едноместни и 3 двуместни самолета „Рафал“.

Еманюел Макрон приветства покупката на 12 френски изтребителя от Сърбия, определяйки я като „стратегическа промяна“.

„Това е истинска промяна“, каза той в отговор на въпрос за приятелските връзки на Сърбия с Русия – Белград така и не наложи санкции на Москва след войната в Украйна, припомня АФП. „Това е възможност за стратегическа промяна въпреки големия натиск, трябва да подчертаем. Това е истинска стратегическа смелост и възможност за Европа“, допълни френският президент.

Френският президент идва в Сърбия по покана на президента Александър Вучич. За последно Вучич и Макрон се срещнаха по време на Олимпийските игри в Париж, където Вучич присъства на прием за световните лидери в Елисейския дворец, а след това обяви пристигането на френския президент. Освен Белград, Макрон ще посети и Нови Сад през втория ден от посещението си – в петък, 30 август.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук