ЦИК
Снимка: БТА

Централната избирателна комисия отказа да регистрира коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“ и „ДПС – Ново начало“ за участие в предсрочните избори на 27 октомври.

Избирателната комисия гласува два отделни доклада, като и двете бяха подкрепени с 15 гласа „за“.

Причината за отказа на регистрация и на двете коалиции е, че според Изборния кодекс не може да има една и съща партия в повече от една коалиция.

„Предлагам ЦИК да вземе решение, с което да откаже да регистрира Коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Решението подлежи на обжалване пред ВАС, чрез ЦИК в тридневен срок от обявяването му. Искам да добавя още две-три думи. В последна сметка всички знаем този казус: „наричан вътрешнопартиен проблем“ в една от най-влиятелните политически партии в България, представен пред ЦИК във вид, в който партията се представлява едновременно подала документи за участие в две различни коалиции“, каза Цветозар Томов, зам.-председател на ЦИК.

Миналата седмица ЦИК взе решение да регистрира паралелно, без входящ номер коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“ и „ДПС – Ново начало“.

От изборната комисия приеха и указания, с които коалициите „ДПС – Ново начало“ и „ДПС – Демокрация, права и свободи“ трябваше да предоставят до 17.00 часа на 7 септември документи, удостоверяващи, че партия ДПС не е част от техния състав.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук