"Възраждане"
Снимка: БТА

В навечерието на предсрочните парламентарни избори „Възраждане“ внесоха законопроекта си за т.нар. чуждестранни агенти.

Текстовете в закона са насочени към всички чуждестранни организации с нестопанска цел, които оказват финансова подкрепа на български организации.

Според партията на Костадин Костадинов законът е пряко заимстван от американския закон за чуждестранните агенти, който е приет още през 1938 година.

В същото време в Русия от няколко години също работи подобен закон и той е насочен пряко срещу чуждите НПО в страната, които финансират граждански организации и медии.

Това е пореден опит на партията на Костадинов да трупа дивиденти пред избирателите си, след като депутатите приеха скоростно промени в образователния закон и забраната за „пропагандата“ на нетрадиционна сексуална ориентация в българските училища.

Законът за чуждестранните агенти не предвижда санкции, а публичност и прозрачност, същото е и в България, обясни Костадинов.

Лъжа е, че законът е преписан от руския закон, добави той.

Законът предвижда санкции само в случай, че не бъде спазван. Няма санкции за тези, които ще бъдат чужди агенти или ще получават финансиране. Има санкции, ако те не го обявят или това, което правят те, не бъде обявено, коментира той.

В закона изрично е записано, че всички помощи, които се получават за лечение, не влизат в категоризацията „чужд агент“, каза Костадинов и призова всеки, който говори по темата, първо да отвори и прочете закона. Търговските сделки също са изключени от обхвата на закона. Рекламите са търговска сделка, обясни Костадинов и добави, че стипендиите не са обект на закона.

В същото време законопроектът не срещна подкрепа сред някои от останалите групи в парламента. 

Пред журналисти председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обясни, че партията му не е против текстовете, но че има „много неща за оправяне“ в тях.

Той отчете, че действията на „Възраждане“ са част от предизборната кампания.

Това е част от предизборната кампания. В този парламент просто няма време кога да бъде обсъден и гласуван“, каза още Йорданов.

Срещу законопроекта се обявиха от коалицията ПП-ДБ, от ДПС около Делян Пеевски, както и от ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е категоричен, че партията му няма да подкрепи тези текстове.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) са категорично против законопроекта на „Възраждане“, който определят като „путинистки“ и изтъкват като причини за това поставянето под заплаха науката и културата като визират риск за дейността на български читалища, научни и културни общности и институции; ограничаване на образователните възможности – български студенти със стипендии от чужбина се предлага да бъдат обявени за „чуждестранни агенти“; възпрепятстване на гражданското общество.

Законопроектът е насочен срещу гражданските организации, които след 1990 г. свършиха огромна работа за България за укрепването и запазването на българската история и култура, и за намаляването на социалните неравенства в българското общество; Предлага се забрана за преподавателска и научна дейност; Забранява се участието в политическия процес на лица и организации, получили над хиляда лв. от чуждестранни източници, смятат от партията.

Според ПП-ДБ с предлаганите от „Възраждане“ промени се нарушават конституционните права на гражданите.

Против текстовете се произнесе и ДПС-Пеевски.

Внесеният от откровено проруската партия „Възраждане“ мракобесен законопроект за чуждестранните агенти е тежка провокация към националната сигурност и суверенитет на България, се посочва в позиция на Делян Пеевски, изпратена от пресцентъра на ДПС.

В текста се казва, че това е безпрецедентен опит „да се транспонират в националното ни законодателство закони от Русия на Путин“.

„Опитите за създаване на “черни списъци“ с неудобни хора, организации, медии, училища и университети, и сплашването на структури на гражданското общество са последния пристан на тоталитарните системи. Поведението на парламентарните партии към този законопроект ще бъде лакмус за тяхната ценностна ориентация и принадлежност, което е много силен сигнал към обществеността. Обединението срещу подобна заплаха и категоричното отхвърляне на този законопроект е това, което българските граждани и нашите евроатлантически партньори очакват от отговорните лидери“, се добавя в позицията.

В текста пише още, че парламентарната група на ДПС ще гласува категорично „против“ всеки подобен акт на провокация срещу ценностната ориентация на България и свободата на развитие на гражданското общество и неговите структури.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук