Военнотранспортен самолет L-39 ZA
Снимка: avionams.com

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с военнотранспортен самолет L-39 ZA.

Това съобщи Министерството на отбраната.

Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации. В момента се провежда разследване.

Взети са мерки за локализиране на пожарите и установяване на причините за инцидента.

При инцидента не се е задействал катапултът, респективно парашутите не са се отворили.

Машината е била пилотирана от двама летци.

По-рано днес президентът Румен Радев участва в демонстрационен полет на изтребител F-16 в авиобазата по покана на Военновъздушните сили на САЩ, припомня

БНТ. За утре там беше планирано провеждането на летателен ден по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години от приемането на самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили.

Това не е първия инцидент с военен самолет. През юни 2021 г. самолет Миг-29 се разби в Черно море, а пилотът загина. През септември 2022 г. военен самолет Су-25 също се разби край авиобазата „Безмер“. Пилотът тогава успя да катапултира, припомня БНР.

Последният доклад за състоянието на отбраната отчете, че остава крайно недостатъчен броят на летателните часове във военновъздушните сили. За 2023 г. те са били изпълнени на 71% спрямо планирания общ годишен брой.

Основната причина за неизпълнението на планираното количество летателни часове е останал ограниченият брой изправна авиационна техника, посочва доклада за състоянието на отбраната за 2023 г.

Взети са мерки за локализиране на пожарите, вследствие на инцидента и установяване на причините за него, информира министерството на отбраната.

Пет противопожарни екипа са насочени към Трета авиационна база „Граф Игнатиево“, съобщиха от пожарната в Пловдив.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук