Наводнения в Полша
Снимка: БТА

Броят на загиналите от проливни дъждове и наводнения в Централна и Източна Европа нарасна до най-малко 16 души.

Властите в Чешката република, Полша и Австрия и предупредиха, че най-лошото може да предстои.

Броят на жертвите в Полша нарасна до пет, след като хирург, който се връщаше от работа, се удави в югозападния град Ниса, където болницата беше евакуирана и пациентите бяха спасени със сал, пише The Guardian.

Още четирима души са загинали в южните градове Биелско-Бяла и Льондек-Здруй, съобщиха пожарникарите.

В Австрия местни медии съобщиха, че двама мъже на възраст 70 и 80 години са се удавили, след като са били хванати в капан от надигащата се вода в домовете си в градовете Бьохамкирхен и Зирндорф, и двата в силно засегнатата североизточна провинция Долна Австрия.

Началникът на чешката полиция Мартин Вондрашек каза пред местното радио, че жена се е удавила в поток, който е излязъл от бреговете си близо до Брунтал, град с около 15 000 жители в североизточната част на страната, докато още седем души все още са в неизвестност.

Десетки хиляди хора бяха евакуирани от домовете си в цяла част от Австрия, Чешката република, Унгария, Румъния и Словакия, тъй като бурята Борис отприщи най-лошото наводнение, регистрирано в региона от повече от две десетилетия.

Той беше описан от един румънски кмет като „катастрофа с епични размери“.

Пороите скъсаха язовирни стени, наводниха улици, прекъснаха електричеството и на места потопиха цели квартали.

„Живея тук от 16 години и никога не съм виждала такова наводнение“, казва австрийката Джудит Диксън пред общественото радио.

Седем души загинаха в Румъния през уикенда, както и един в Полша и пожарникар в Австрия.

Очакваше се дъждът да намалее в много райони в понеделник, но тъй като е малко вероятно някои реки да достигнат пикови водни нива за дни, няколко големи града се подготвяха за потенциално катастрофални наводнения.

Екстремните валежи стават все по-често срещани и по-интензивни поради причинените от човека сривове на климата в по-голямата част от света, особено в Европа, по-голямата част от Азия, централна и източна Северна Америка и части от Южна Америка, Африка и Австралия.

Министър-председателят на Полша Доналд Туск обяви извънредно положение в наводнените райони и обяви фонд за спешна помощ от 1 милиард злоти (£200 милиона), докато неговият колега в Унгария Виктор Орбан отмени всичките си международни ангажименти.

Туск каза, че поддържа връзка с лидерите на други засегнати страни и че те ще поискат от ЕС финансова помощ.

„От днес всеки, засегнат от наводнението – наводнение, срутени сгради, наводнени гаражи, изгубени коли, загуби, свързани с наводнението – ще може лесно [да поиска средства]“, каза той.

Повече от 2600 души са били евакуирани в Полша през последните 24 часа,

според министъра на отбраната Владислав Косиняк-Камиш.

Германският канцлер Олаф Шолц описа кадрите от наводнените райони в Австрия, Чехия, Румъния и Полша като „драматични“ и каза, че Германия е „дълбоко натъжена от новините за загинали и изчезнали хора“ и е готова да помогне.

Столицата на Унгария, Будапеща, се подготвяше за сериозни наводнения, докато Дунав се покачваше.

Министърът на вътрешните работи Шандор Пинтер каза, че усилията са насочени към задържането на реката и нейните притоци в бреговете им и каза, че до 12 000 войници са в готовност.

Столицата на Словакия, Братислава, също беше в състояние на висока степен на тревога, докато на 600 000 жители на Вроцлав в Полша беше казано, че нивата на водата може да не достигнат пик преди сряда.

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер каза, че ситуацията в страната му „продължава да се влошава“, особено в Долна Австрия, която е обявена за зона на бедствие.

Повече от 10 000 хуманитарни работници са евакуирали 1100 къщи в щата, каза той. Губернаторът на Долна Австрия Йохана Микл-Лайтнер каза, че хората там са изправени пред „трудни и драматични часове… вероятно най-трудните часове в живота им“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук