Урсула фон дер Лайен
Снимка: БТА

В Европейски парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи новия състав на ръководената от нея институция.

Екатерина Захариева поема ресор стартъпи, изследователска дейност и иновации, съобщава БНТ.

На председателски съвет беше обсъдена структурата на новата комисия и отделните ресори.

Евродепутатите, следва да утвърдят новия ѝ състав.

Единайсет жени има в проектоструктурата на новата Европейска комисия, съобщи в Страсбург председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Проектоструктурата на новата ЕК се основава на нашите политически приоритети“, заяви на пресконференция пред журналисти в Страсбург Урсула фон дер Лайен. Тя се основава на конкурентоспособност, сигурност и дигитализация, допълни председателят на ЕК.

До последния момент не беше сигурно, че обявяването ще се състои заради забавяне на процедурата по номиниране на кандидата за еврокомисар от Словения, припомня БНТ.

Два ключови ресора са дадени на балтийски страни. Естонката Кая Калас е одобрена за поста ръководител на дипломацията на ЕС.

Позицията на еврокомисар по отбраната и космоса е за представителя на Литва Андрюс Кубилиус.

Младежта, спортът и културата ще са отговорност на малтиеца Глен Микалеф.

За първи път румънски еврокомисар ще бъде старши вицепрезидент – Роксана Мънзату ще отговаря за хората, образованието, социалните права и уменията.

Испанката Тереса Рибера ще стане заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за въпросите на конкуренцията.

Еврокомисарят от Франция Стефан Сежурне, който замени кандидата Тиери Бретон, ще отговаря за просперитет и индустриалната стратегия, пише „Сега“.

На Рафаел Фито е предложен постът заместник-ръководител на Европейската комисия, отговарящ за реформите;

Марта Кос ще стане европейски комисар по въпросите на разширяването на ЕС и възстановяването на Украйна

Всички кандидати ще преминат през изслушвания с депутати от Европейския парламент, които трябва да одобрят кандидатурата им. Очаква се следващата ЕК да встъпи в длъжност до края на годината.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук