Националната агенция за приходите предприема нови, по-строги мерки, срещу данъкоплатци, които опитват да избегнат плащането на налози. Това става ясно от пакет промени в данъчните закони за догодина, които Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане (става дума на ДДС, подоходните данъци, акцизите), пише „Сега“.

Наред с някои облекчения и намаляване на бюрократичните тежести се предлагат и мерки с обратен ефект, които за ужас на предприемачи и счетоводители ще увеличат „писането“ и „декларирането“.

Едно от намеренията на НАП е през следващата година фирмите да бъдат задължени да декларират данъчните си запаси. Според данъчните много търговци и предприятия си спестяват плащането на данъци, като водят за налични в склада стоки, които всъщност са продали.

„Целта е да се изследват всички факти и обстоятелства, свързани с упражненото право на данъчен кредит за наличните дълготрайни активи и материални запаси, както и за наличието на сделки, сключени при условия, водещи до отклонение от данъчно облагане“, се посочва в мотивите за промяната.

„Данните ще се предоставят от текущата счетоводна отчетност и обхващат сумата на наличните дълготрайни активи с данъчна основа при придобиване, производство или внос, равна на или по-голяма от 5000 лв.“, предвижда законопроектът, публикуван за обществено обсъждане.

Какво мисли бизнесът, предстои да научим, но едва ли ще приветства новата бюрократична мярка. Най-лошото е, че заради данъчните тарикати ще бъдат натоварени с допълнително бреме и коректните фирми.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук