Белият дом

САЩ отпуснаха нов пакет военна помощ за Украйна на обща стойност 375 милиона долара в навечерието на срещата между президента Джо Байдън и украинския президент Володимир – Зеленски.

Новият пакет военна помощ, обявен от държавния секретар Антъни Блинкън включва неуточнен брой авиационни касетъчни бомби, муниции за ракетните установки „Хаймарс“, артилерия, бронирани превозни средства и временни мостови съоръжения.

„Съединените щати са ангажирани със защитата на Украйна срещу бруталната агресия на Русия“, каза Блинкен в изявление при обявяването на пакета.

„Ние ще разгърнем тази нова помощ възможно най-бързо, за да помогнем на Украйна да защити своята територия и своя народ.“

Днес украинският лидер Зеленски ще се срещне във Вашингтон с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, за да се опита да намери подкрепа на искането си войските му да използват западни оръжия за удари във вътрешността на Русия, съобщи Асошейтес Прес.

Медията цитира неназован правителствен източник, според когото в рамките на днешния ден ще бъде обявена допълнителна помощ в размер на милиарди долари, която ще бъде предадена през следващите месеци.

Визитата на Зеленски в САЩ обаче не преминава и без скандали. Негово посещение във фабрика в щата Пенсилвания, която произвежда муниции за Украйна предизвика искри в лагера на републиканците, които заподозряха в проявата предизборна нотка, тъй като от американска страна със Зеленски са били само представители на демократите и нито един републиканец.

В официално писмо председателят на Конгреса Майк Джонсън поиска от Зеленски да отзове украинския посланик Оксана Маркарова, която е организирала проявата.

В писмото на Джонсън пише, че посещението във фабриката очевидно е било част от партийна кампания, предназначена да помогне на демократите“ и че случилото се е „накарала републиканците да загубят доверие в способността на украинския посланик, да служи честно и ефективно като дипломат в тази страна“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук