Израелската армия продължава да нанася тази нощ интензивни въздушни удари по южни предградия на ливанската столица Бейрут.
Израелската армия продължава да нанася тази нощ интензивни въздушни удари по южни предградия на ливанската столица Бейрут/БТАСнимка: АП

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) обявиха, че при вчерашните въздушни удари в Бейрут е бил убит лидерът на „Хизбула“ Хасан Насралла, предаде БТА, цитирайки световните агенции.

Според съобщението той е бил убит с прецизен въздушен удар по време на среща на ръководството на „Хизбула“ в южните предградия на ливанската столица.

„Хасан Насралла е мъртъв“, обяви в социалната мрежа „Екс“ говорителят на армията, подполковник Надав Шошани. Друг говорител на армията, капитан Давид Авраам, е потвърдил пред Франс прес, че лидерът на „Хизбула“ е бил „ликвидиран“.

Насралла оглавяваше шиитската организация в продължение на над три десетилетия, припомня Асошиейтед прес.

64-годишният духовник е обект на истински култ към личността в Ливан, където той е най-влиятелният човек. Той живее в нелегалност и рядко се появява на публични места, припомня АФП.

По-рано Израел обяви, че мобилизира още три батальона резервисти. Решението е било взето преди началото на периода на еврейските празници, когато напрежението в Йерусалим и на Западния бряг обикновено нараства, отбелязва Ройтерс.

След съобщението за смъртта на Насралла началникът на генералния щаб на ЦАХАЛ ген. Херци Халеви обеща да „достигне“ всеки, който заплашва страната му.

„Не сме изчерпали всички средства, с които разполагаме. Посланието е просто: който и да заплашва гражданите на Израел, ние ще знаем как да го ударим“, подчерта генералът в изявлението си.

Засега няма официално изявление от „Хизбула“ за съдбата на нейния лидер – над 15 часа след опустошителния израелски удар по южните предградия на Бейрут, който според израелската армия е бил насочен срещу „централния щаб на „Хизбула“.

Според източник на АФП, близък до проиранското движение, контактът с Насралла е изгубен от снощи насам.

Припомняме, че и зраелската армия обяви, че е убила няколко командири на „Хизбула“ в Южен Ливан. Атаката е била извършена от изтребители. В изявлението, публикувано в „Телеграм“, пише, че при нападението са били убити командващият ракетното подразделение на „Хизбула“ Мохамед Али Исмаил, неговият заместник „и други терористи“.

За момента няма реакция от страна на ливанската групировка.

Вчера Израел нанесе въздушни удари в южни предградия на Бейрут, включително по централата на „Хизбула“. По последни данни на ливанските власти при атаките в столицата са били убити най-малко шестима души.

Израелската армия обяви още, цитирана от Франс прес, че е нанесла удари по оръжейни складове на „Хизбула“ в южни предградия на Бейрут. Групировката отрече израелските твърдения, че съхранява оръжия в жилищни сгради.

Националната новинарска агенция (ННА) на Ливан съобщи за 11 израелски въздушни атаки в южни предградия на Бейрут тази нощ до момента.

Фоторепортери на агенцията съобщиха за интензивни удари по южни предградия на Бейрут тази нощ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук