Ван Гог протест

Трима активисти на „Just Stop Oil“ хвърлиха супа върху две от картините на ван Гог в Националната галерия в Лондон само часове след като други двама членове на протестното движение – Фийби Плъмър и Анна Холанд бяха вкарани в затвора за същия инцидент през 2022 година.

Тримата поддръжници на Just Stop Oil влязоха в Националната галерия в Лондон, където има изложба със събрани произведения на Ван Гог, в 14:30 часа в петък следобед и хвърлиха супа „Хайнц“ върху картините „Слънчогледи 1889“ и „Слънчогледи 1888“.

„Бъдещите поколения ще смятат, че тези затворници са от правилната страна на историята“, каза Фил Грийн, един от участниците в петъчната акция, пред посетителите на галерията.

„Ще бъдем държани отговорни за действията си днес и ще се изправим пред цялата строгост на закона. Кога ръководителите на изкопаеми горива и политиците, които са купили, ще бъдат държани отговорни за престъпните щети, които нанасят на всяко живо същество?“, заяви Луди Симпсън, 71, която също участва в протестната акция.

Тя се проведе точно час след като 23-годишната Плъмър беше осъдена на две години затвор за причиняване на щети на стойност около £10 000 на рамката на картината „Слънчогледи 1888“. Другата обвиняема Анна Холанд, 22, получи 20 месеца затвор за същото нарушение.

Тримата нарушители са арестувани, а картините са невредими, съобщиха от Националната галерия в Лондон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук