Ливан карта
Снимка: БТА

Конфликтът между Хизбула и Израел, които си разменят огън през границата на Израел и Ливан от началото на войната срещу Газа миналия октомври, е прераснал във война. А убийството на лидера на Хизбула Хасан Насрала е последният залп в една битка, продължила десетилетия.

Хизбула потвърди, че нейният лидер Хасан Насрала е бил убит при израелски въздушен удар по жилищни сгради в Бейрут в нощта срещу петък, 27 септември. Али Карки, командир на южния фронт на Хизбула, и други командири на Хизбула също са са сред убитите при масираната въздушна атака срещу южното предградие на Бейрут Дахия в петък, твърди израелската армия.

В събота израелските военнипотвърдиха, че изтребители са атакували „десетки“ цели на Хизбула в долината Бекаа и различни райони на Южен Ливан, както и че атаките продължават.

Конфликтът ескалира сериозно от 17 септември, когато около 2800 души в Ливан бяха ранени, след като техните пейджър устройства експлодираха. Най-малко девет души бяха убити, сред тях и три деца. Повечето от ранените хора и убитите са членове на Хизбула, която обвини Израел за атаката.

Хизбула разменя атаки през южната граница на Ливан с Израел от близо година, когато след 8 октомври се опита за да възпре Израел от войната му срещу Газа, която до момента е отнела живота на най-малко 41 500 души.

Но конфликтът между  Израел и Хизбула не е нов и датира от близо половин век. Ето и неговата хронология:

1982 – Формиране на Хизбула

Израел нахлува в Ливан през юни 1982 г., привидно в отговор на атаките, предприети срещу него от Организацията за освобождение на Палестина (ООП). Дотогава гражданската война в Ливан бушува вече седем години. Надявайки се да установи приятелско правителство в Ливан, Израел окупира юга и стига чак до Западен Бейрут, където базираната там ООП, е поставена под обсада.

Следва споразумение, според което ООП се мести в Тунис, но израелската армия остава в Ливан, подкрепяйки местните подставени лица в гражданската война. Смята се, че тя е допринесла за клането в Сабра и Шатила, когато десните ливански милиции, в координация с израелската армия, убиват между 2000 и 3500 палестински бежанци и ливански цивилни само за два дни.

Тогава, за да отблъснат нашествието, се сформират няколко ливански групи. Една от тях е Хизбула, която се състои от шиитската мюсюлманска общност, до преди това, традиционно тиха демография. Организацията се създава като плод на въображението на мюсюлмански лидери, за които се твърди, че са подкрепяни от Иран и са получили мандата да отблъснат Израел.

Привличайки подкрепа сред недоволните младежи и жители по долината Бекаа и южните предградия на Бейрут, Хизбула бързо се превръща в значителна сила в Ливан. Особено в маргинализирани райони с преобладаващо шиитско население.

1983г. – Последващи атаки

Между 1982 и 1986 г. бяха извършени редица атаки срещу чуждестранното военно присъствие в Ливан. Отговорността за тях беше поета от различни групировки, но по-голямата част от тях са приписвани именно на Хизбула.

На 23 октомври 1983 г. при бомбардировката на няколко казарми в столицата Бейрут загиват над 300 френски и американски миротворци.

Отговорност за атентата пое групировката „Ислямски джихад“, смятана от мнозина за параван на Хизбула.

1985г. – Разрастване на Хизбула

До 1985 г. бойната мощ на Хизбула нараства до такава степен, че заедно със съюзнически групи успява да принуди израелската армия да се оттегли до река Литани в Южен Ливан.

Израел нарича протежението на ливанско-израелската граница „зона за сигурност“, а полицията в тази зона е доминирана от Южноливанска армия  (SLA), известна със съдействието, което оказва за израелската окупация на Южен Ливан, поради което е наричана често и „Южноливанска марионетна армия“. Тя продължава да подкрепя окупацията на Южен Ливан до изтеглянето на Израел през 2000 г.

1992г. – Идва на ред политиката

През 1992 г., след края на гражданската война в Ливан (1975-1992), Хизбула влиза в парламентарната политика, печелейки осем места в 128-местния парламент на Ливан. Заради провеждането на обширни социални програми в райони, където присъствието ѝ е най-силно, влиянието на Хизбула се увеличава и групата и нейните съюзници вече разполагат с 62 места в парламента.

1993г. – Седемдневната война

През юли 1993 г. Израел атакува Ливан в операция, която нарича „Операция Отчетност“, или по-известна като като Седемдневната война в Ливан.

Нападението на Израел дойде, след като Хизбула, в отговори на израелски атаки срещу бежански лагер и село в Ливан, атакува Северен Израел, причинявайки жертви.

Конфликтът убива 118 ливански цивилни и ранява още 500, а хиляди сгради са разрушени.

1996 – Априлската агресия и нападението в Кана

Три години по-късно, на 11 април 1996 г., Израел започва друга 17-дневна офанзива, предназначена да изтласка Хизбула отвъд река Литани и извън обхвата на евентуални удари по израелски цели.

Това, което ливанците наричат Априлската агресия е наречена от Израел „Операция „Гроздовете на гнева“, препращайки към романа на американския писател Джон Стайнбек от 1939 г.

И двете страни претърпяват значителни военни и цивилни жертви, а инфраструктурата на Ливан остава силно повредена.

На 18 април Израел обстрелва база на ООН близо до село Кана в окупирания южен Ливан, в която се укриват около 800 разселени цивилни. Убити са 106 души, от  които 37 са деца. Тежко ранените са около 116 души, сред които и четирима фиджийски войници, назначени във временните мироопазващи сили на ООН.

2006 – Юлската война

През 2006 г. във военна операция на израелска територия Хизбула убива трима израелски войници, Васим Назал, Еял Бенин и Шани Тургеман, и залавя двама, Ехуд „Уди“ Голдвасер и Елдад Регев.

Хизбула поисква освобождаването на ливанските затворници в замяна на израелските войници. В крайна сметка телата на Голдвасер и Регев са върнати две години по-късно в замяна на петима ливански затворници.

По-късно същия месец избухва Юлската война, продължила 34 дни. Загиват приблизително 1200 ливанци , а 4400 са ранени, предимно цивилни. Междувременно Израел съобщава за 158 загинали, повечето от които войници.

2012 г. – Гражданската война в Сирия

Хизбула взе участие в гражданската война в Сирия в подкрепа на режима в Дамаск – ход, критикуван от много от бившите му арабски поддръжници и  осъден от един от основателите на групата, висшият духовник Субхи ал-Туфайли.

Техните поддръжници обаче твърдят, че това е изиграло роля за предотвратяването на нахлуването на въоръжени групи, особено на ИДИЛ (ISIS), в Ливан, както и за придобиването на богат опит на бойното поле на Хизбула.

2023 – 2024г. – Конфликтът в Газа

През октомври 2023 г. Хизбула стартира ракетна кампания срещу Израел в подкрепа на Газа, след изненадващо нападение на Хамас над Израел, при което бяха убити 1139 души, а 250 бяха взети в плен.

Израел отвърна на огъня. В Ливан 97 000 души са били принудени да напуснат домовете си, а 566 души са били убити, твърди ливанското министерство на здравеопазването. От тях най-малко 133 са цивилни. Около 60 000 израелци бяха евакуирани от граничния район на Северен Израел. Хората и от двете страни все още не са се върнали по домовете си.

Израел извърши удари, в следствие на които бяха убити няколко високопоставени лидери на Хизбула и Хамас.

Хизбула изигра важна роля в една от най-опасните точки на конфликта, след като Израел беше обвинен за удара по сградата на консулството на Иран в Дамаск на 1 април 2024 г. Когато Иран отговори на Израел две седмици по-късно, Хизбула беше видна в подкрепата си за Техеран.

На 28 юли 12 сирийски деца и младежи бяха убити на футболно игрище в окупираните от Израел Голански възвишения, инцидент, който даде началото на мощна ескалация на конфликта.

Израел и Хизбула отрекоха да носят отговорност за инцидента, но Израел посочи трагедията като причина за убийството на командира на Хизбула Фуад Шукр в Южен Бейрут няколко дни по-късно.

Убийството на Шукр, както и това на политическия лидер на Хамас, Исмаил Ханийе, в рамките на няколко дни, остави региона в състояние на повишена тревога.

Хизбула предприе ракетна атака в края на август като първи етап от отговора си на убийството на Шукр.

Септември 2024г. – Пейджър атаките

На 17 септември 2024 г. експлодираха хиляди ръчни пейджъри, принадлежащи на агенти на Хизбула в Ливан. При взривовете са убити най-малко девет души, а близо 3000 са ранени, включително множество бойци на Хизбула. Ранен е и иранският посланик в Бейрут. Експлозии на пейджъри имаше и в Сирия, където действат Хизбула и други приближени до Иран милиции.

Хизбула потвърди, че държи Израел отговорен и обеща отмъщение.

*Източник: „Ал Джазира„.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук