правителствен самолет
Снимка: БТА

Авиоотряд 28 готов за втория полет за евакуация на българите от Бейрут. Той трябва да трябва да излети в 11.16 ч. днес от София. Очаква се да кацне в ливанската столица в 13.00 ч. българско време.

89 наши сънародници кацнаха снощи с полет на правителствения еърбъс от Бейрут. На борда му бяха семейства с деца и възрастни хора. Общо 160 българи са поискали да бъдат изведени от арабската страна.

Премиерът Димитър Главчев обяви при пристигането на полета, че се подготвя и втори, с който да бъдат евакуирани още около 80 души. Заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова съобщи, че в Ливан живеят около 400 българи, но не всички от тях са изразили желание за евакуация.

Спасителната операция беше проведена заради нарастващото напрежение в региона.

Министерството на външните работи продължава да работи активно и в тясна координация с всички компетентни институции и с партньорски страни за успешното провеждане на цялостната евакуация на българските граждани и членовете на техните семейства, изразили желание да бъдат изведени от Ливан.

Във връзка със създалата се ситуация в Ливан МВнР отново призовава българските граждани да следят с повишено внимание съобщенията, публикувани от Ситуационния център на официалната страница на МВнР.

От Министерството на външните работи призоваха българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната. При необходимост от съдействие, българските граждани в Ливанската република, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Бейрут, на следния номер: +961 5 453 658, както и на телефонни номера за неотложни случаи в извънработно време: +961 81 302 552; +961 76 697 766. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството: [email protected].

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук