Демократът Тим Уолз и републиканецът Джей Ди Ванс, кандидати за вицепрезидент на изборите в САЩ, влязоха в сблъсък по редица въпроси като кризата в Близкия изток, имиграцията, данъците, абортите, климатичните промени и икономиката. На състоялите се тази нощ вицепрезидентски дебати имаше много политически разногласия, но малко лични нападки, предаде Ройтерс.

Двамата съперници, които си отправяха нападки в хода на предизборната кампания, сега спазиха добрия тон, оставяйки разпалеността на кандидатите за висшия пост от двете партии – вицепрезидентката от Демократическата партия Камала Харис и бившия президент републиканец Доналд Тръмп.

Ванс попита защо Харис не е направила повече за справяне с инфлацията, имиграцията и икономиката като вицепрезидент на Джо Байдън.

„Ако Камала Харис има такива грандиозни планове за справяне с проблемите на средната класа, то тя би трябвало да ги осъществи сега – не в момент, когато иска повишение, а вършейки работата, която американският народ й възложи преди 3 години и половина“, заяви Ванс.

Уолз обрисува Тръмп като неуравновесен лидер, който е дал приоритет на милиардерите, и насочи критиките на Ванс по отношение на имиграцията срещу самия него, като атакува Тръмп за това, че е оказал натиск върху републиканците в Конгреса да се откажат от двупартиен законопроект за сигурността на границите по-рано тази година.

„Повечето от нас искат да решат този проблем“, каза Уолц за имиграцията. „Доналд Тръмп имаше четири години да се справи с това, и той обеща на вас, американците, че ще е лесно“.

Дебатите, организирани от телевизия Си Би Ес в Ню Йорк, започнаха с ескалиращата криза в Близкия изток, след като вчера Израел продължи нападението си в Южен Ливан, а Иран нанесе ответни ракетни удари по Израел.

Уолз заяви, че Тръмп е твърде „непостоянен“ и твърде много симпатизира на онези, които действат със сила, за да му се повери справянето с разрастващия се конфликт, докато Ванс увери, че Тръмп е направил света по-сигурен по време на управлението си.

Запитан дали би подкрепил превантивен удар срещу Иран от страна на Израел, Ванс допусна, че би се доверил на преценката на Израел, докато Уолз не отговори директно на въпроса.

Необичайно нормалният дебат завърши с друг интересен момент, който не е виждан през последното десетилетие на президентски дебати. Кандидатите се ръкуваха и разговаряха далеч от микрофоните. Те се забавиха, когато съпругите им се присъединиха към тях и продължиха да разговарят.

След дебата стана ясно, че шестдесетгодишният либерал Уолз, бивш гимназиален учител и настоящ губернатор на Минесота, и 40-годишният Ванс, автор на бестселъри и сенатор консерватор от Охайо, отстояват крайно различни възгледи по важните въпроси, които вълнуват страната.

Тръмп, който проследи дебатите по телевизията, публикуваше яростни коментари, понякога по два пъти в минута, на своя сайт „Трут соушъл“.

Според социологическите проучвания няма изявен победител в словесния двубой и почти няма избиратели, които да са променили решението си за кого ще гласуват след сблъсъка Уолц-Ванс.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук