След сухопътната операция в Ливан, Израел нанесе въздушни удари над Бейрут и Сирия
Дим се издига над южните райони на Бейрут след въздушните удари, които Израел тази нощ нанесе по ливанската столица. Снимка: АП/БТА

Отговор на иранските атаки по Израел вероятно ще бъдат проведени на 7 октомври – годишнината от инвазията на бойци на Хамас на израелска територия, когато стотици бяха убити, а други – отвлечени.

Израелската армия съобщи по-рано през деня, че ще разшири операциите си на множество фронтове, като това ще стане около годишнината от атаките на 7 октомври в понеделник.

Тогава е предвидено и „значително и сериозно“ отмъщение срещу Иран за широкомащабната атака с балистични ракети срещу Израел миналата седмица, пише британският The Guardian.

„Израелските сили подготвят отговор на безпрецедентната и незаконна иранска атака срещу израелски цивилни и Израел“, каза военен служител при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да говори публично по въпроса.

Тъй като Израел заяви, че планира своя отговор на иранските ракетни удари във вторник, които удариха върху или близо до редица ключови израелски бази, президентът на САЩ Джо Байдън предупреди да не се нанасят удари по ирански петролни съоръжения, ден след като каза, че Вашингтон „обсъжда“ такова действие.

Силите на Израел и „Хизбула“ водят сражения в Южен Ливан на фона на продължаващата сухопътна офанзива на израелската армия през границата.

Южните предградия на Бейрут бяха подложени на израелски въздушни удари и през последната нощ.

Израелските въоръжени сили провеждат операции срещу оръжейни складове в различни райони в Южен Ливан.

Войниците разрушават шахти към тунели, използвани от „Хизбула“.

От шиитската организация заявиха, че са отблъснали среднощна израелска атака край Одайсе и са атакували с ракети военновъздушна база край Хайфа, в Северен Израел. Израелски танк е бил поразен в района на границата.

Експлозии отекнаха в три южни квартала на ливанската столица Бейрут в ранните часове днес след предупреждение за незабавна евакуация.

За първи път бе атакуван и град Триполи в северната част на Ливан, където е загинал член на „Хамас“ заедно със семейството му.

Над 35 медицински заведения в Ливан са затворили врати заради израелските удари, според Световната здравна организация. Някои болници оказват съвсем ограничена помощ на нуждаещите се.

Съобщава се за убити и ранени парамедици. Израелските военни твърдят, че „Хизбула“ използва линейки за превозване на бойци и оръжия.

Повече от 200 хиляди души досега са напуснали Ливан, преминавайки през границата в Сирия, по данни на Върховния комисар за бежанците Филипо Гранди. Според ливанските власти, броят им е 300 хиляди.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук