Френски полицаи
Снимка: БТА

Петнадесетгодишен тийнейджър е бил „намушкан 50 пъти с нож“ и „изгорен жив“ в сряда в Марсилия, Южна Франция, предаде Франс прес, позовавайки се на изявление на градския прокурор Никола Бесон, подчертавайки, че става на въпрос за обвързано с пазара на наркотици убийство.

На пресконференция прокурорът определи престъплението като „безпрецедентно жестоко“ и добави, че то е свързано с друго убийство, извършено в петък, при което е бил убит 36-годишен мъж, който не е имал никаква връзка с трафика на наркотици.

Предполагаемият извършител на второто убийство е бил на 14 години, уточни Бесон, подчертавайки, че все по-млади хора стават извършители и жертви на престъпления, свързани с наркотрафик.

Убитият в петък мъж, семеен, шофьор на личен автомобил, използван за превоз на пътници чрез популярно мобилно приложение, и добре познат в региона футболист аматьор, е „напълно несвързан с трафика на наркотици“, който е обхванал втория по големина град във Франция, добави прокурорът.

Бесон подчертава също така, че това непланирано наркоубийство, което в крайна сметка не е довело до смъртта на набелязаната цел, е трябвало да бъде отмъщение за нападението от сряда, като се позовава на „контекста на конфликта в Трети район на Марсилия между (мафиотския клан Де Зед) и клана, известен като „Черните“ (от жилищния квартал Феликс Пиа)“ за контрола над търговски обект за препродажба на стоки.

Тийнейджърът, който почина в сряда, е бил убит, след като е трябвало да изпълни задача, за която е бил нает срещу 2000 евро чрез социалните мрежи от 23-годишен мъж, задържан в затвора „Люин“, близо до Екс ан Прованс, и представящ се за член на клана Де Зед.

Предполага се, че тийнейджърът е трябвало да сплаши съперник на поръчителя, като подпали входната врата на апартамента му. Той обаче е бил забелязан от няколко членове на въпросната улична банда на партера на сградата, които след като забелязали, че носи пистолет, го намушкали няколко пъти с нож, преди да подпалят тялото му.

След убийството затворникът от „Люин“ поръчал второ нападение, този път убийство с цел отмъщение, като наел 14-годишен непълнолетен тийнейджър, който да отиде и да убие член на бандата на Черните“, този път срещу 50 000 евро.

Тийнейджърът тръгнал да изпълнява задачата, придвижвайки се до мястото с нает чрез популярното приложение за превоз автомобил, и помолил шофьора да го изчака. Шофьорът обаче отказал, което разгневило 14-годишния младеж, който застрелял мъжа в главата с 9-милиметров пистолет, с който бил въоръжен.

С тези два случая броят на наркоубийствата – термин, въведен от марсилското правосъдие, за да опише уреждането на сметки на фона на трафика на наркотици – нарасна на 17 от началото на годината.

Според данни на АФП и прокуратурата през 2024 г. този вид убийства претърпяват значителен спад в сравнение с рекордния брой през миналата година, когато са били регистрирани 49 подобни случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук