Владимир Путин празнува 72-ия си рожден ден в работен режим
Владимир Путин/ Снимка: БТА

Президентът на Русия Владимир Путин днес празнува 72-я си рожден ден. Това е 21-ият път, в който той отбелязва личния си празник на най-високият пост в руската държава.

Както и предишни години, държавният глава ще отпразнува рождения си ден на работа.

По правило Путин започва да получава поздравления от чуждестранни лидери под формата на телеграми и телефонни обаждания от сутринта.

Първи го поздрави ултранационалистическият руски идеолог Александър Дугин  с думите „Боже, пази Царя“, предаде Ройтерс. Дугин отправи пожеланието си в канала си в Телеграм само няколко минути след полунощ.

Ранни поздравления в първите минути на новия ден отправи и лидерът на руската Република Чечения Рамзан Кадиров. „Това е забележителен ден за цялото ни отечество“, написа той.

В първата половина на деня са предвидени редица лични работни срещи. Вечерта Путин ще се срещне с държавните глави на Общността на независимите държави (ОНД), които се събират в Москва преди среща на върха, която ще се състои във вторник.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков президентът Путин не може да си позволи дори един ден почивка. В рамките на денонощието президентът няма определени часове за работа и почивка – при необходимост се отчита и през нощта. В резултат на това, Путин „на практика работи денонощно“, твърди Песков.

Путин никога не говори публично за рождения си ден и се опитва да избегне ненужното привличане на внимание към темата. „Рожденият ми ден е, не е национален празник. Струва ми се нескромно да се преувеличава значението на това събитие“, подчертава руският държавен глава.·

Забележителни подаръци

Въпреки факта, че Владимир Путин не обича да отбелязва празника си, той не минава без подаръци. А подаръците, получавани от чуждестранни лидери, почти винаги са с национален колорит. Така например през 2022 г., на 70-ия му рожден ден, беларуският президент Александър Лукашенко подари на Путин трактор „Беларус“. През 2017 г. Путин получи кученце порода алабай на име Верни от бившия президент на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов (не е тайна, че руският лидер обича кучета и не за първи път му подаряват такива). Бившият италиански премиер Силвио Берлускони му подари ръчно бродирана завивка за легло, изобразяваща него и Путин, стоящи заедно на фона на забележителностите на двете страни.

Припомняме, че Путин спечели безпрецедентно категорична за постсъветския период победа на президентските избори в Русия през март. Ако той завърши новия си шестгодишен мандат, това ще го направи най-дългогодишния руски държавен глава за последните над 200 години.

Победата му на изборите затвърди вече здравата хватка на Путин върху властта, а според негови думи Москва е била права да се противопостави на Запада и да изпрати свои войски в Украйна. Той  описва войната в Украйна като част от вековна битка със залязващия Запад, който според него е унизил Русия след Студената война.

Киев и неговите западни съюзници наричат ​​войната империалистическо заграбване на земя. Конфликтът уби хиляди цивилни, по-голямата част от които украинци., превърна градовете в развалини и разсели милиони хора.

Източници: БТА, „Индипендънт“

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук