Нобелови награди
Снимка: БТА

Нобеловата награда за физика за 2024 г. се присъжда на Джон Хопфийлд, Университет Принстън, САЩ, и Джефри Хинтън, Университет на Торонто, Канада, за „основополагащите им открития и изобретения, които позволяват машинно обучение с изкуствени невронни мрежи“, обяви Кралската шведска академия на науките, предаде БТА.

Миналата година академията присъди престижната награда на трима изследователи – Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л’Юийе, за експерименталните им методи за възпроизвеждане на атомни светлинни импулси за изследването на електронната динамика в материята.

Другите награди, които ще бъдат обявени тази седмица, са за химия и литература, последвани в петък от Нобеловата награда за мир и от приза за икономика идния понеделник.

Наградите се очаква да бъдат връчени на 10 декември, когато е годишнината от кончината на Алфред Нобел (1833-1896), изобретател на динамита, основател на наградите.

Тази година Нобеловите награди са съпроводени от парична премия от 11 милиона шведски крони (малко над един милион щатски долара) в категория.

Нобеловата седмица тази година започна в понеделник с Нобеловата награда за физиология или медицина, която бе присъдена на американците Виктор Амброс и Гари Ръвкън за откриването на микроРНК и ролята й в регулацията на гените.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук