ВСС
Снимка: БТА

В четвъртък изтича крайният срок за номиниране на кандидати за главен прокурор. До днес официални предложения нямаше, докато не се появи кандидатурата на 80-годишния бивш обвинител проф. Борислав Йотов.

Това стана ясно на днешното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС), съобщава правният портал lex.bg.

Кандидатурата е издигната от адвокат Божидар Колев, който от своя страна досега се е самопредлагал за поста два пъти.

Колев е изпратил писмо до колегията, в което изтъква качествата на Борислав Йотов.

Адвокатът отбелязва, че в три поредни заседания на Пленума на ВСС, не е имало предложения за обвинител №1 и заради това препоръчва на кадровиците да обсъдят възможността да номинират Борислав Йотов.

Божидар Колев отбелязва, че

Йотов има над 40 години стаж като прокурор,

бил с доказани морални и нравствени качества, които са били оценени по достойнство от предходен състав на ВСС, който го е наградил за работата му.

След като изчете писмото, председателстващият заседанието на Прокурорската колегия Стефан Петров отбеляза, че според чл. 129, ал. 3 от Конституцията и чл. 165, ал. 1 от Закона за съдебната власт магистратите се освобождават от съдебната система при навършването на 65 години.

Божидар Йотов е освободен от ВСС на това основание в началото на 2009 г. като тогава е отличен с „личен почетен знак първа степен – златен“.

Стефан Петров предложи, а колегията прие само за сведение препоръката на адвокат Божидар Колев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук