Виктор Орбан
На снимката: Виктор Орбан

Европарламентът стана арена на остри нападки и размяна на обвинения между критици и поддръжници на унгарския премиер Виктор Орбан.

В пленарната зала днес се чуха обвинения в лъжи и пропаганда, а дебатът е вероятно най-разгорещеният, провеждал се в последните месеци в Страсбург.

Изострянето на тона стана при представянето на приоритетите на унгарското председателство. Орбан подчерта, че пълноправното присъединяване на България и Румъния към Шенген

до края на годината е сред основните му приоритети.

Днес никой не иска да ви вижда, нито да ходи в Будапеща, някога бяхте в центъра на Европа, днес сте сам и изолиран“, заяви председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер и допълни, че няма никакъв напредък по досиетата на унгарското председателство, цитиран от БНР.

„Как можете да говорите за мир на фона на тиран като Путин, който има заповед за арест на МНС и бомбардира болници и училища“, попита на свой ред председателката на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия.

По-далече отиде председателката на „Обнови Европа“ Валери Айе, която призова за отнемането на правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС:

„Откакто поехте председателството, отидохте да превивате гръбнак пред Путин и Си Дзинпин. Блокирате помощ за Украйна в размер на милиарди евро. Облекчавате визовите условия за руски граждани. Пуснали сте китайски полицаи да патрулират по вашите улици. Накъде гледате, г-н премиер – към Брюксел или към Москва? Към Брюксел или към Пекин? Колко още ще търпим шантажите на Виктор Орбан? Време е да се замрази правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС!“.

„Това е исторически ден, каквото и да ни говорят хора като г-н Вебер. Имаме нужда от разумна политика, отхвърляме всички лъжи за Унгария, трябва да мислим за благоденствие и мир. Гордеем се с вашата обективна оценка“, каза сънародничката на премиера Орбан Кинга Гал от „Патриоти за Европа“.

На свой ред Тери Райнтке от групата на зелените отбеляза, че Виктор Орбан няма да остане ненаказан.

Не сте добре дошъл тук. Това е домът на европейската демокрация, не на корупцията, лъжите, пропагандата и тоталитарното управление. Вие сте слуга на опасен и брутален диктатор – Владимир Путин. Не сте силен ръководител. Откраднахте демокрацията и парите от гражданите. Не би трябвало въобще да сте тук”, каза Райнтке.

Мартин Ширдеван от групата на левицата също изрази мнение, че е било грешка председателството на Съвета на ЕС да бъде поверено на Унгария.

Всеки ден го доказвате чрез политиката си. Нямам предвид само посещенията при Тръмп и Путин, които бяха за лична употреба. Тук по-сериозното са политическите посегателства срещу профсъюзите и правата на работниците. Вашите престъпления срещу собственото ви население. Жан Клод Юнкер ви описа веднъж като диктатор и според мен той е прав. Вие изобщо не трябваше да поемате председателството на съвета”, коментира евродепутатът, пише БТА.

Рене Ауст от група “Европа на суверенните нации” призова за уважение към унгарския премиер Виктор Орбан.

“Ние ви подкрепяме, нека заедно изградим една Европа където свободните национални държави работят за добруването на целия континент”, каза той.

Последва контрареакция от унгарския премиер Виктор Орбан, който определи повечето изказвания като “политически нападки” и каза: “Ако вие ме нападате, аз ще защитя нашата държава.”

След коментара му думата бе дадена на унгарския евродепутат и лидер на опозицията в страната Петер Мадяр.

“Ние сме членове на европейския и западния клуб от държави, вие си фантазирате за неутралността на нашата икономика, за промени в глобалната система, но унгарските граждани са изправени пред истински проблеми. Раждаемостта в Унгария е на най-ниското си ниво през последните 60 години. Повече от милион унгарци бяха принудени да се премесят в Западна Европа. И вместо да работите за връщането им, вие изоставихте селските райони и привличате работници от Азия. Игнорирате факта, че всеки втори осемнайстегодишен в Унгария мисли за миграция. Средната възраст на влаковете в Унгария е 45 години. Преди години спряхте изцяло развитието на железниците. Всеки трети унгарец умира, преди да е навършил 65 години. Болниците са в плачевно състояние. И това е нашият дом”, каза Петер Мадяр.

Подобни послания от трибуната отправи и унгарският евродепутат Клара Добрев от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

“Във вашите речи никога не присъства един фактор – обикновените хора, по простата причина, че не се интересувате от тях. Те изграждат страната. Не е ли ваша задача да облекчите бита им? Как може да продадем и предадем нашата страна на олигарси? И така стигаме до Путин. Ние сме единствената държава, която е увеличила руския внос. Нямаме никакъв достъп до чуждестранните агенции. Очакваме края на това унгарско председателство. С какво ви изнудват руснаците”, каза Добрев.

Докладчикът на Европейския парламент и евродепутат от групата „Зелените“ – нидерландката Тинеке Стрик, призова да бъдат замразени средствата от ЕС за Унгария, докато се възстанови върховенството на закона.

Самият Орбан отхвърли всички обвинения, които окачестви като „левичарска пропаганда“.

След заключителната си реч, унгарският премиер бе изпратен едновременно с аплодисменти и освирквания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук