Корнелия Нинова
Корнелия Нинова/ Снимка: БТА

„Дворцов преврат“ – така анализатори определиха оттеглянето на Корнелия Нинова от върха на БСП, която се задържа там от 2016 г. През годините Нинова беше обект на много критики, особено след като първоначално извърши чистка на стари кадри, за които твърдеше, че прокарват интересите на основния опонент на партията – ГЕРБ.

Някои от емблематичните лица на левицата – като Георги Гергов например, бяха определени като олигарси, които се заиграват със задкулисието и подкрепят политиката на Борисов.

Какво обаче се случва в левицата след оставката на Нинова и какви войни се водят в Столетницата?

На парламентарните избори на 9 юни БСП постигна рекордно нисък резултат. Тогава гласа си за партията дадоха едва 150 хиляди души. За първи път партията от 80 депутати в 44 Народно събрание, сега успя да вкара едва 17.

Заради трагичното представяне Корнелия Нинова подаде оставка, а партията избра ново временно ръководство.

Това, което се случи, е, че нейните най-доверени хора се обърнаха срещу нея. Заместникът ѝ Атанас Зафиров стана временен лидер на партията до провеждането на нови избори през есента.

Борислав Гуцанов беше избран за председател на парламентарната група, въпреки че се очакваше на поста да застане друг близък до Нинова – Георги Свиленски. Самият Гуцанов беше подкрепен от други, смятани за близки до Нинова – Кристиян Вигенин и Владимир Москов.

Разцеплението в левицата заприлича на събитията, които се случиха в ДПС. Появи се прецедент, при който Нинова, макар и вече не председател на БСП, беше единственият, който по документи, можеше да утвърждава листите с депутати.

Появиха се и обвинения за нови зависимости. Този път вече се заговори за връзки с Делян Пеевски.

Единият от настоящите зам.-председатели на партията и бивш енергиен министър в доминираното от ДПС правителство на Пламен Орешарски – Драгомир Стойнев (който е единственото предложение на Нинова, което Пленумът на БСП прие през лятото).

Другото име, което се спряга за близък до лидера на ДПС – Ново начало, е това на Кирил Добрев.

Новото начало и при БСП започна с обединение с други партии от лявото пространство. Новото ръководство подписа коалиционно споразумение с още 15 леви формации, които се обединиха в обща коалиция „БСП – обединена левица“.

Сред тях са АБВ на президента Георги Първанов, „Изправи се, България“ на Мая Манолова и „Движение 21“ на Татяна Дончева, а също и Комунистическа партия на България, както и „Българска социалдемокрация – Евролевица“ на Александър Томов.

Все имена на отлюспени от БСП социалисти.

Малко, след като беше анонсирано обединението, стана ясно, че една от партиите – МИР, излиза от споразумението. Лидерът на партията Симеон Славчев мотивира този акт, защото начело на листите има поставени хора в пряка зависимост от Делян Пеевски.

„Влязохме в тази коалиция с чисти намерения и с идеята тя да се превърне в алтернатива, но за съжаление БСП беше взета на концесия от Пеевски и ние повече място там нямаме“, заявиха в съобщение в края на септември от партията.

В същото време състоянието на партията по места в страната съвсем не е на ниво.

Боян Чуков отказа номинация за листите на БСП в Шумен е отказал номинацията за листата на БСП в Шумен. „Временното ръководство в лицето на Зафиров дава заявка за абсолютно извличане на БСП в посока на търгашество. Няма идеология, няма възстановяване, няма субектност, няма лице!“, заявява Боян Чуков пред сайта БГснайпер.

За оттеглили се от листите кандидати на левицата се заговори в Смолян и Хасково. Отказ да участват в предизборната кампания е имало и от кандидати в София.

Нещо повече – кандидатът за кмет на София Ваня Григорова, която оглави съпротивата на градската организация срещу Корнелия Нинова, обяви пред bTV, че е водила неофициално разговори с ръководството на БСП да участва в изборите, но е отказала. Самата тя заяви, че обмисля създаването на свой политически проект.

Към момента социологическите проучвания дават пето място на БСП в парламента. Очакванията за ниска избирателна активност може да доведат до това, че левицата да има още по-малко народни представители в следващия парламент.

Към момента официалната позиция на партията е, че няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ или ДПС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук