Владислава Цариградска
На снимката: Владислава Цариградска

Заплахите към магистрати, не само, че не се разследват ефективно, но и продължават. Малко след като стана ясно, че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е единствения кандидат за титуляр на поста на обвинител номер 1, съдийската колегия при ВСС изслуша съдия Владислава Цариградска.

Тя предостави данни за развитието на наказателното производство, свързано с отправени срещу нея заплахи, както и конкретни нейни искания. Името на съдия Цариградска стана популярно след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

През февруари тя обяви пред временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, че е получила заплаха срещу семейството ѝ.

„След 20 години, най-после след толкова мъки, имаме механизъм за разследване на главния прокурор. И ако за вас отправените на два пъти към нея (съдия Даниела Талева) заплахи „Ще те застрелям в лицето“ – ако това за вас не е проблем, значи наистина живеем в някакви паралелни реалности“, каза съдия Цариградска пред съдийската колегия на ВСС.

Смятам, че не трябва да бъда изслушвана, а заедно като колеги да решим този гигантски проблем. Страда цялата репутация и съдийската независимост, посочи тя, цитирана от БТА.

„Има всевъзможни бездействия да не се движи разследването. Отказва ми се достъп до елементарна информация. Притеснително е какво прави прокуратурата, за да разследва мрежите за влияние. Бях заплашвана и смятам, че зад Червения пират се крият хора и мрежи, които заплашват редица съдии. Може да подозираме, че тези мрежи опитват да оказват влияние върху съдии“, каза Цариградска.

Тя припомни, че е през посредник е получила призив да се „кротне“, а след това започнали и директните заплахи.

„Заради непредприемане на мерки срещу заплахи по отношение на магистрати започва да действа автоцензура“, каза още Цариградска.

Имам опасения, че съм контролирана чрез специални разузнавателни средства (СРС), посочи Цариградска и призова да бъде направен анализ за какво се използва информацията от големия брой приложени СРС.

Магистратът призова да получи отговор от прокуратурата кой е издал разрешения за СРС, какви способи са използвани и с каква цел. по думите й по анонимни сигнали се проверяват „щуротии“, че съдии и генерали са част от престъпни групи и тези хора са привиквани на разпит.

„Няма да оставя нещата да бъдат смачкани. През това, което правят с мен, атакуват всеки български съдия“, посочи тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук