Ивайло Попов, За Земята

През последната седмица една от най-коментираните теми у нас е чистотата на въздуха, който дишаме и това как тя се измерва. Оповестен доклад от Министерството на околната среда и водите показва, че години наред измерванията не са били извършвани правилно и не са достоверни.

Възможно ли е за това да бъде започната наказателна процедура срещу България, за отговора на този въпрос потърсихме Ивайло Попов от Сдружение „За Земята“, което оповести данните.

Наказателна процедура срещу България по отношение на това как измерва качеството на въздуха няма, но не е изключено такава да бъде стартирана. Това е в правомощията на ЕК, тъй като България има задължения, произтичащи от директивата за качество на въздуха и това как то се измерва, обясни Ивайло Попов.

Той допълни, че очакванията на организацията са били от министерството да потърсят диалог и да не реагират остро на оповестените данни, обявявайки ги в неверни.

„Ние очаквахме министерството да не реагира остро и да обвини организациите и гражданите, които изкарват тази информация, казвайки, че тя не е вярна и че законовите изисквания се спазват, защото в справката от доклада, който получихме от изпълнителната агенция, там черно на бяло пише за редица станции, че не покриват различни законови изисквания“, допълни Ивайло Попов.

По думите му очакванията са за диалог за решаване на този проблем, който е с няколкогодишна давност.

„В случая няма натиск срещу конкретния министър за това, че той е виновен за това състояние. Но тази реакция от министерството за нас говори, че по-скоро може би няма да се търсят възможности за подобряване на системата“, смята Попов.

Цялото интервю с Ивайло Попов четете утре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук