Димитър Главчев
Димитър Главчев

Според премиера Димитър Главчев България ще изпълни критерия за ценовата стабилност, необходим за присъединяване към еврозоната, до края на годината и тогава ще поискаме нов конвергентен доклад.

Последният от критериите, които страната ни все още не покрива, е инфлацията. От последните данни на националната статистика обаче става ясно, че този критерий може да бъде изпълнен до края на тази година.

След отчетения пик на инфлацията в България през септември 2022 г., когато на годишна база тя достигна 18,7 на сто, и септемврийски стойности за 2023 г. от 6,3 на сто, Националният статистически институт (НСИ) обяви, че годишната инфлация в България за миналия месец е 1,2 на сто.

„Знаете, че последните два доклада на Комисията, на Европейската централна банка бяха юни месец. В момента, в който бъде изпълнен и четвъртият критерии – ценовата стабилност, ще бъдат поискани извънредни конвергентни доклади. Надяваме се, че до края на годината ще покрием и този критерий – от 4 покриваме 3, само един не покриваме, както казах – ценова стабилност. В момента, в който бъде покрит, веднага ще бъдат поискани и такива извънредни доклади“, заяви пред журналисти в Брюксел Главчев.

На въпрос има ли шанс да получим втория транш от плана за възстановяване и устойчивост, той отговори:

„Първо трябва да бъдат променени решения на Народното събрание, за да може да поискаме – не ние, което и да е правителство, промяна, има договорки с Европейската комисия, но няма как да нарушим действащи в момента решения на Народното събрание. Така че, ако позволят народните представители, може да пристъпим към реални действия, смятам с добър резултат“, каза Димитър Главчев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук