Шпиони
Снимка: WikiImages, Pixabay.com

Руска кампания за палежи, саботажи и дори заговори за убийства разтревожиха западните разузнавателни агенции през последната година.

Увеличаването на руската активност се засили, след когато шпионският апарат на Кремъл се възстанови от първоначалния шок от експулсирането 450 агенти от Европа, които заемаха дипломатически постове, пише в свой анализ The Guardian.

Това, което тревожи ръководствата на западните служби за сигурност, е безразсъдността от страна на техните руски колеги и въпреки, че западните поддръжници на Украйна да не смятат, че са във война с Русия, Кремъл има други идеи.

Руските разузнавателни служби са малко подивели, честно казано“, каза през септември Ричард Мур, ръководител на британското външно разузнаване MI6.

Най-сериозната заплаха беше заговор за убийство на Армин Папергер,

главен изпълнителен директор на германската отбранителна компания Rheinmetall, една от многото европейски фирми, помагащи за доставките на Украйна.

Въпреки че този опит беше предотвратен, други ръководители на оръжейната индустрия в Европа също са били мишена на руски убийци.

Полицията разследва дали руски шпиони са разпратили запалителни устройства – чрез фирмата за доставка DHL – из Европа, до Бирмингам във Великобритания и Лайпциг в Германия.

Това би довело до риск устройствата да се запалят в товарния отсек на самолета и да го свалят, както предупреди ръководителят на вътрешното разузнаване на Германия в понеделник тази седмица.

Може да е чист късмет, че до момента няма жертви.

По същия начин други случаи – като опожаряването на търговски център във Варшава през май – лесно биха могли да имат по-сериозни последици.

Полша също така обвини руски заговорници в подпалването на център за доставка на Ikea същия месец. Свързан с Украйна склад в Лейтън, източен Лондон, беше подпален при атака, за която се смята, че е свързана с Русия.

Целта на тези атаки в „сивата зона“, за които западните служби смятат, че са организирани от руското военно разузнаване ГРУ, е да се посее хаос сред партньорите на Украйна, да се прекъснат военните доставки за Киев и да се разширят разделенията в обществото от всякакъв вид.

Но причина поне някои да са по-хаотични е, че възможностите на Русия за традиционно шпиониране са намалели.

Без традиционната мрежа от шпиони, базирани в посолствата, Русия беше принудена да прибегне до по-рисковани и по-малко конвенционални методи, разчитайки на престъпници, за да свършат мръсната си работа.

Миналата седмица Кен Маккалъм, ръководителят на MI5, предупреди, че руското ГРУ е ангажирано в кампания за „генериране на хаос по британските и европейските улици“, използвайки проксита, което „допълнително намалява професионализма на техните операции“.

Други примери за подозирана руска дейност изглеждат аматьорски и незначителни.

Служители на френското разузнаване смятат, че Русия е привлякла група молдовци да проведат нискобюджетна антисемитска кампания за графити миналата есен, използвайки шаблони със звездата на Давид в Париж, целящи да засилят разделението в обществото на фона на войната Израел-Хамас.

През лятото Франция осуети нещо, което изглеждаше като друг аматьорски заговор на 26-годишен украински руснак, който възнамеряваше да нападне железария северно от Париж преди летните олимпийски игри. Той беше арестуван, след като случайно детонира взривно устройство в хотелската си стая близо до летище „Шарл де Гол“.

Техниките за набиране на персонал изглеждат случайни, като социалните медии като Telegram се използват за привличане и плащане на млади мъже, симпатизиращи на Москва, въпреки че, съдейки по някои от сюжетите, даването на задачи често изглежда в най-добрия случай спекулативно.

Русия често отхвърля идеята за участието си в заговори из Европа

като конспиративна теория. Но някои твърдолинейни фигури, близки до Владимир Путин, намекнаха, че подкрепят подобни дейности.

В скорошна публикация в Telegram бившият руски президент Дмитрий Медведев призова Русия да всее страх в Европа, заявявайки: „Те крещят ли за използването на фалшиви новини? Нека превърнем живота им в луд кошмар, в който те не могат да различат дивата измислица от реалностите на деня, адското зло от рутината на живота.“

Подобно мислене е обезпокоително, но досега кампанията за саботаж и сплашване има ограничено въздействие, тъй като европейските шпионски и антитерористични агенции реагират на заплахата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук