Екатерина Захариева

Въпросът с кандидатурата на Екатерина Захариева за еврокомисар продължава да виси.

През последните месеци се появиха публикации, които обвързват имотното състояние на Захариева и замесването на името ѝ в продажбата на българско гражданство при последното правителство на ГЕРБ.

Сега става ясно, че несигурността в одобряването на българската кандидатура минава през политическите боричкания в Европарламента.

Според полския евродепутат от Европейската народна партия Томаш Здеховски вотът за Екатерина Захариева в Европарламента за следващ български еврокомисар не е сигурен.

„Проблемът е в това, че много от колегите ни от социалистите и либералите още не са решили дали ще я подкрепят. Те играят игрички с нас и ние не знаем дали ще гласуват положително за нея“, заяви Здеховски пред БНР.

Запитан какво има предвид под „игрички“, Здеховски отговори:

„Още се водят преговори за нея, защото те се страхуват, че ние от Европейската народна партия няма да подкрепим кандидатите на социалистите и либералите. Но при нас тя има много силни позиции – ЕНП ще я подкрепят 100 на сто“, допълва той.

Здеховски каза още, че „Патриоти за Европа“ и „Европа на суверенните нации“ все още не са решили как ще гласуват и добави, че за тях е по-важно да успеят да прокарат унгарския кандидат – настоящият еврокомисар по разширяването Оливер Вархеи.

„Юроактив“: Ерводепутати питат за имоти на Захариева в България и Гърция

Според изданието „Юроактив“ любопитството на евродепутатите относно имотното състояние на Захариева е предизвикано от липсата на „ясно обяснение в европейската ѝ декларация за семейните доходи, които да съответстват на подобни инвестиции“ (имат се предвид двете къщи, построени когато Захариева бе външен министър).

Антикорупционната комисия в Европейския парламент не откри нередности около декларациите ѝ и процедурата беше придвижена, така че предстои гласуване на кандидатурите.

За Екатерина Захариева е заделен ресор стартъпи, изследователска дейност и иновации. Кандидатурата ѝ беше одобрена лично от председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук