Филип Гунев
Кадър: БНТ

Промените в част от страните на Западна Европа и изборните резултати доведоха до промяна в политиката на Европейската комисия спрямо мигрантите.

Това каза в интервю за ДЕБАТИ Филип Гунев – бивш зам. вътрешен министър (203 – 2017 г.) и експерт по въпросите на сигурността и миграционната политика. Той коментира пакетът от мерки, които Европейската комисия смята да приложи по въпроса с мигрантската криза на континента.

Миграцията – ключов проблем на фона на политическото напрежение в ЕС

„Тези предложения отразяват социалните реалности в Европа. Преди 10 години, когато [Ангела] Меркел каза, че бежанците са добре дошли, германското общество подкрепяше тази мярка. Те не очакваха и не предполагаха това, което ще се случи. Антиимиграционните настроения бяха описвани като расиски, в Германия – като неонацистки. Такава беше реалността. Но този мощен прилив показа, че социалната търпимост премина някакви граници и не можаха да ги интегрират и не може да се постигне реален социален баланс“, обясни Филип Гунев.

По думите му изборните резултати през последната година в част от Западна Европа са показали, че има промяна.

„И с това дойдоха и промените в политиката на Европейската комисия. Тя следва това, което държавите членки определят като политики. В случая големите държави, особено Германия и Франция, имаха решаващата тежест. Доскоро такива мерки ги обявяваха за расистки, неонацистки, неприемливи. И в някои държави продължава така да се гледа“, допълни той и даде пример с испанския премиер, който е изразил становище, че не подкрепя предложенията на Урсула фон дер Лайен.

„Те смятат, че Европа трябва да остане отворена, солидарна с бежанците, да се работи с трети страни – това, което от близо 10 години опитва Европа да направи. Белгийското правителство също се разцепи по тази тема в някакъв смисъл и не е ясно каква позиция ще заемат те. Така че все още има и страни, които ще се противопоставят“, обясни експертът.

Цялото интервю с Филип Гунев четете утре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук