Адвокатски протест против процедурата за избор на нов главен прокурор
Снимка: БТА

Адвокати от София се събраха на протест пред Съдебната палата в столицата в подкрепа на правотата държава. Подобни мероприятия се очакват и в други градове в страната, предаде БТА.

Преди дни адвокати от цялата страна призоваха в позиция да бъде прекратена процедурата за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС) и на главен прокурор. Чрез позицията, подписана от 25 адвокатски колегии, се изразява несъгласие с избора на ръководители на възлови за съдебната система институции от „нелегитимен орган, както и с продължаващата конституционна, политическа и институционална криза, рушаща устоите на правовата държава“.

От Камарата на следователите в България коментираха в позиция, че действително мандатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) е изтекъл, но правомощията му не са прекратени, тъй като не е проведен нов избор, нито е започнала такава процедура за избор на членове на ВСС от Народното събрание. ВСС е постоянно действащ орган и не може да спре да функционира, поради което следва да продължи да изпълнява своите правомощия, в това число и избор на председател на ВАС и главен прокурор, посочиха от Камарата на следователите в България.

Висшият адвокатски съвет единодушно подкрепи протеста, иницииран от адвокатските колегии в страната по повод 25 октомври – Деня на европейския адвокат в защита на правовата държава и призовава всички адвокати и граждани да участват в него.

„Призивът ни е към ВСС с изтекъл мандат да прекрати процедурата, както за избор на главен прокурор, така и за избор на председател на върховния съд. Правим призив и към Народното събрание, което две години не избира свои представители във ВСС и прави възможно висш съдебен съвет, който е компрометиран от обществено доверие, да функционира. Призивът ни е към общото събрание на съдиите да изберат свои представители, така че максимално бързо да имаме нов ВСС, който да направи една законосъобразна процедура, на която всички да имат доверие“, каза адвокат Стефан Марчев, председател на Софийската адвокатска колегия (САК).

Той допълни, че са отправили и призив към кандидата за главен прокурор да се оттегли от процедурата и да си удържи на думата, че временно ще бъде изпълняващ тази позиция. Адвокатите призовават той да се оттегли, за да може нов състав на ВСС да проведе процедура за избор на главен прокурор.

„Искаме да кажем на всички, които през последните години заемат длъжности в държавни институции, че трябва да упражняват властта в рамките на мандатите им – отговорно и добросъвестно, за да може всяка една процедура, която се провежда, да не оставя горчив вкус, че решението се взема някъде другаде, а в органа, който трябва да го вземе. Без спазване на правилата от всички в държавата, няма как да има демократична и правова държава“, каза още адвокат Марчев.

Той добави, че на 22 ноември е Денят на българския адвокат. Тогава адвокати ще се съберат пред сградата на Народното събрание, за да призоват политиците да изпълнят своя конституционен ангажимент и да изберат свои представители във ВСС, каза Марчев.

Адвокат Владислав Янев коментира, че по време на процесите заседават незаконно назначени съдии, които не се избират на случаен принцип, по т.нар. ръчен избор, а във въззивните състави и върховните съдилища заседават тричленни състави, от които само един член е избран случайно.

Припомняме, че ВСС гласува декларация, в която се казва, че процедурата за избор на председател на ВАС и на главен прокурор, са призив Съветът да наруши Конституцията. В документа се казва още, че тези искания са демонстрация на правен нихилизъм и двоен стандарт. Усещането за беззаконие не трябва да се мултиплицира във всяка част от обществото, посочиха от ВСС.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук