Художникът Стоимен Стоилов получи най-високото отличие на Министерството на културата

Министърът на културата Найден Тодоров връчи на художника Стоимен Стоилов най-високото отличие на Министерството на културата (МК) „Златен век” (огърлие), за неговия изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност, и по повод 80-годишнината му.

Церемонията се състоя тази вечер, по време на откриването на юбилейната изложба на твореца в Градската художествена галерия, в родния му град Варна. На събитието присъстваха д-р Волфганг Шюсел, канцлер на Република Австрия (2000-2007)., неговата съпруга Криста Шюсел, областният управител проф. Андрияна Андреева, заместник-кметът на Варна – Павел Попов.

В последните години се говори за провала на дипломацията, но има една дипломация, която е успешна, това е дипломацията на културата и професор Стоилов е живият пример за това, каза Найден Тодоров. „Има хора, които са надраснали родното си и са се превърнали в хора на човечеството. Аз съм безкрайно щастлив, че днес имам възможността да връча на проф. Стоилов най-високото отличие на МК, но той няма нужда от тези отличия, защото е направил всичко, за да бъде самият той днес с присъствието си отличие за нас. Неговите картини са онова, което говори достатъчно и ние може само да сме горди, че живеем във времето на Стоимен Стоилов“, каза още министърът. 

Волфганг Шюсел нарече Стоимен Стоилов свой истински приятел и го определи като посланик на българското изкуство и култура в чужбина: „Аз го намирам възхитителен, защото същинската тема в неговото творчество е човекът. Освен художник на образите, той е и художник на светлината, на историята, на пространството, тъй като неговите картини винаги разказват истории и те не свършват, като по този начин той полага грижи и за младите таланти, за следващото поколение“. Шюсел изрази увереност, че Стоилов ще продължава да твори. Той подчерта, че е радостно, че в родния си град художникът се радва на такова голямо признание: „Смятам, че трябва да вкараме повече култура в политиката, отколкото политика в културата, защото ако се огледаме около нас ще видим, че наистина е необходима повече култура, за да няма такива конфликти“. 

От името на градската управа, заместник-кметът Павел Попов заяви, че всички сме наследници на делото на Стоимен Стоилов в творческите ателиета във фабрика „Вулкан“, които са спойката на две поколения варненски художници, и чрез Международното биенале на графиката, което отваря коридорите на влияние на варненската художествена сцена. 

Областният управител проф. Андрияна Андреева припомни, че преди десет години Стоимен Стоилов създава в Икономическия университет във Варна своите знакови платна „Алегория на морето“ и „Алегория на брега“. „Когато човек се докосне до момента, в който той работи, вижда, че не само за него човекът е в центъра на Вселената, а самият той е център, защото това е личност, с която България може да се гордее, че е дала такъв велик творец в света на изкуството“, каза тя. 

Стоимен Стоилов е един от най-утвърдените български художници, получили световно признание за своето изкуство, каза директорката на Градската художествена галерия – Доротея Павлова. Добави, че той принадлежи на творческото поколение, което навлиза в изкуството през 70-те години на ХХ век, внасяйки нов пластичен език и автономно художествено изразяване. По думите й Стоилов се налага като автор с безкомпромисно висока художествена култура, създавайки своите метафорични композиции, в които присъстват експресивно предадени фигури на животни и хора. Образите изхождат от визуални образци, които принадлежат на Античността, Ренесанса и византийската школа, но той използва похвати, присъщи на модерното изкуство, каза тя. Добави, че през цялото си творчество художникът споделя принципите на фигуративната рисунка, подчинени на модерната европейска художествена традиция.

„Неговият фигуратизъм пренебрегва реалистичната правдивост и създава една иконография, сложен и драматичен образен свят, който отпраща към сюжети, интерпретиращи философските теми за битието, живота и смъртта, за човешкото и божественото, духовното и физическото, за борбата, силата и надмощието“, каза Павлова. Тя припомни, че Стоимен Стоилов е носител на Хердерова награда, на титлата професор – за изключителните му заслуги към австрийската култура и изкуство, на орден „Стара планина“ (първа степен), на званието „Почетен гражданин на Варна“ и на голямата награда „Варна“.

Източник БТА

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук