Национална кръгла маса ще се проведе в Брегово по повод 160 години просветителско дело в граничния град

Национална кръгла маса по повод 160 години просветителско дело в Брегово събира учени и експерти, които ще дискутират за иновациите и технологиите в образователния процес, за професионалното образование, възможностите за регионално развитие, за науката и общественото развитие. Това каза за БТА проф. Венелин Терзиев, който е един от лекторите.

Темата на неговата лекция е за промените в образователния процес, които настъпват в резултат на социалните трансформации в обществата. Проф. Николай Колишев ще говори за творческото обучение. Българското образование нерядко е критикувано, защото е основано на механично запомняне и на възпроизвеждане на знания, че не учи учениците да мислят, да решават проблеми и не развива техните творчески способности. Д-р Полина Спирова ще акцентира върху съвременното състояние на предмета религия в българското училище и за необходимостта от религиозна просвета на младото поколение. Формирането на емоционална компетентност на педагогическите специалисти чрез тренингово развитие на емоционалната интелигентност е темата на представянето на д-р Александрина Величкова, уточни проф. Терзиев. Той допълни, че директорът на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Брегово Илияна Кръстева ще говори за неговата 160-годишнина, за духа и новаторството. Своя опит ще споделят още двама директори на видински учебни заведения – Цветан Михайлов от Основно училище „Любен Каравелов“ и Мариета Георгиева от Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

Модератор на форума е проф. Маруся Любчева. Събитието е под патронажа на Областния управител на област Видин Ани Арутюнян и на кмета на Община Брегово Илиян Бърсанов и със съдействието на началника на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова.

Дискусията ще се проведе на 29 октомври от 14 часа в залата на Общината. Вечерта бреговското училище организира празничен концерт „Българският дух – памет и вяра“ в големия салон на Народно читалище „Развитие 1897“. В празничната програма участват ученици от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – гр. Котел, допълни проф. Терзиев.

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук