Представяне в Букурещ на броя на ЛИК за 155 години БАН
                                                                                                Академик Юлиан Ревалски: Румънският народ е изиграл решаваща роля в годините, в които българите сме търсили свободата

„Благодарни сме на румънския народ за неговото гостоприемство и за това, че е изиграл такава решаваща роля в онези години, в които ние сме търсили свободата и за изграждането на първите институции, сред които е и Българската академия на науките, създадена в град Браила, девет години преди Освобождението“, отбеляза в своята приветствена реч акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките (БАН), по време на представянето в Букурещ на новия брой на списание ЛИК, посветен на 155-ата годишнина на Българската академия на науките (БАН) и отбелязването на две години от откриването на Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в румънската столица.

„Много се радвам, че имам възможност да взема участие в отбелязването на втората годишнина от съществуването на Националния клуб на БТА в Букурещ. Отправям благодарност към генералния директор на БТА Кирил Вълчев и целия екип на Агенцията за октомврийски брой на списание ЛИК, посветен на 155-ата годишнина на Българското книжовно дружество, което през 1811 г. е преобразувано със закон в Българска академия на науките“, отбеляза в речта си академик Ревалски.

Той допълни, че намира това представяне в Румъния за знаково поради две причини. Като първа посочи факта, че БТА винаги се е отнасяла с изключително внимание към постиженията на българските учени, а като следваща – това, че БАН е създаден именно на румънска земя, в град Браила преди 155 години.

„За нас е от особено значение да благодарим на Румъния, румънската земя и румънския народ са оказали гостоприемство на нашите емигранти, които са напуснали родината в търсене на начини, по които могат да се подготвят и да направят така, че България да се освободи“, отбеляза акад. Юлиан Ревалски.

Председателят на Българската академия на науките изказа и своята благодарност към екипа на БТА, който е работил върху броя на списание ЛИК: „огромен бе трудът, който тези хора положиха, за да се получи една пълна картина, както на историята на БАН, така и със съвременното ѝ състояние.

В края на своята реч академик Ревалски пожела успех на БТА и Националния пресклуб в Букурещ и отбеляза, че намира за много знаково това в страна като Румъния Българската телеграфна агенция да възстанови своето присъствие.

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук