Домашно приготвената зимнина подсилва имунитета. Това каза по NOVA NEWS бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и обясни, че векове наред киселото зеле е бил единственият източник на витамин C за българите.
„В луканките, саламуреното сирене и киселото мляко се съдържат лактобацили, които са много полезни за човешкия организъм. Киселото зеле и туршиите ферментират благодарение на дрождите. Те са толкова полезни, че много фирми на Запад от години предлагат клетъчните им стени като имуностимулатор”, разкри професорът.
Приготвянето на зимнина е вековна традиция в България, която и до днес събира семействата около буркани, казани и плотове, отрупани с плодове и зеленчуци. От лютеницата и туршиите до компотите и сладката, зимнината е не просто начин за консервиране на храната, а истински ритуал, който носи аромата на лятото в студените зимни дни.
Корените на традицията
Традицията да се приготвя зимнина у нас датира от древни времена. В миналото липсата на хладилници и магазини с целогодишно свежи продукти е налагала изобретателност и усърдие в консервирането на храната. Българите са разработили редица техники за запазване на плодовете и зеленчуците – чрез варене, мариноване, сушене и осоляване.
Днес тази традиция продължава да се предава от поколение на поколение, въпреки съвременния начин на живот. За много българи зимнината е не само въпрос на икономия, но и начин да съхранят домашния вкус, натуралността и аромата на родната храна.
Кралете на зимнината
1. Лютеницата
Лютеницата е истинският символ на българската зимнина. Приготвена от печени чушки, домати, патладжани и подправки, тя се вари с часове до постигане на съвършенство. Рецептите за лютеница варират от регион до регион – от фино до едро смляна, от такава с добавени моркови до такава с пикантни нотки. Няма български дом, който да не пази своя „тайна рецепта“ за лютеница.
2. Туршиите
Българските туршии са толкова разнообразни, че могат да задоволят всеки вкус. Царската туршия с карфиол, моркови, камби и целина, както и пикантните люти чушлета, са само част от богатия асортимент. Тайната на добрата туршия се крие в маринатата и търпението. Тя се нуждае от време, за да ферментира и да придобие специфичния си вкус.
3. Компотите и сладката
Компотът от праскови, сливи, горски плодове или череши е неотменна част от българската зимнина. През зимните месеци той е освежаваща и натурална напитка, която ни напомня за изобилието на лятото. Същото важи и за сладката. Ароматните буркани с ягоди, смокини или малини са истинска наслада за сетивата и представляват отлично допълнение към домашно приготвени десерти.
4. Сушените и консервирани деликатеси
Сушените плодове и зеленчуци също имат своето място на зимната трапеза. Пиперки, нанизани на връв и сушени на слънце, се използват за традиционни ястия като пълнени чушки. Стафидите също са използват в кулинарията, а сушените сливи и ябълки се влагат в компоти или сладкиши.
5. Киселото зеле – основата на зимната трапеза
Киселото зеле е нещо повече от зимнина – то е основен продукт в българската кухня. От него се приготвят сарми, капама и печено зеле с месо. Саламурата от киселото зеле е и добре познат лек срещу махмурлук и средство за подсилване на имунитета през зимата.
Полезните витамини в зимнината
Освен че е вкусна и традиционна, българската зимнина е и изключително полезна. Зеленчуците и плодовете, използвани за туршии, компоти и лютеници, запазват голяма част от своите витамини и минерали дори след консервиране. Например, туршиите и киселото зеле са богати на витамин С, който подсилва имунната система през студените зимни месеци. Киселото зеле съдържа още и пробиотици и антиоксиданти, които подпомагат храносмилането и цялостното здраве. Компотите и сладката също са източник на витамини от група В и ценни минерали, които зареждат тялото с енергия и ни напомнят за лятното изобилие. По този начин зимнината не е само вкусно удоволствие, но и ключ към по-здравословен живот.
Защо българската зимнина е толкова ценна?
Българската зимнина не е просто храна – тя е емоция, спомен и връзка с корените. Приготвянето ѝ събира семейството около масата и създава усещане за единство и традиция. Всяка домакиня или домакин има свой начин и малки трикове, които правят зимнината уникална.
Освен това, в ерата на консервантите и изкуствените храни, домашно приготвената зимнина е символ на здравословния и натурален начин на живот. Знаеш какво си сложил в буркана и с каква любов си го направил.
Българската зимнина е неразделна част от националната ни идентичност. Тя е доказателство за умението ни да запазваме природните дарове и да ги превръщаме в нещо вкусно и полезно. Във всеки буркан се крие не само храна, но и частица от традицията, която ни свързва със земята, миналото и бъдещето.
А зимнината на баба? Тя винаги е най-вкусна!
Още любопитни новини – четете тук