Българското вино е на световно ниво; единственото, което го отличава от вината на Франция и Италия, е 200 години маркетинг, каза ръководителят на Винпром-Свищов

Българското вино е с високо качество на международно ниво, а основната разлика спрямо вината от Франция и Италия е 200 години маркетингова работа. Тази информация сподели Атанас Василев, изпълнителният директор на Винпром-Свищов, в интервю за БТА по случай празника на лозарите и винопроизводителите Трифон Зарезан.

Българските вина са известни с местните сортове, разработени от наши селекционери, сред които „Гъмза“, „Рубин“, „Сторгозия“, „Врачански мискет“ и „Кайлъшки мискет“, посочи Василев, който е в индустрията от 18 години.

Виното е продукт, който обогатява съзнанието, каза той. Според неговите думи, винопроизводството е интересен и приятно занимание, но носи със себе си множество предизвикателства.

Следва целият текст на интервюто:

– Какво означава да си винопроизводител в България?

– Работим като земеделци, преработватели и дистрибутори, което създава затворен цикъл. От една страна, индустрията е много приятна, тъй като разговорите за вино винаги носят радост. От друга страна, световното свръхпредлагане в сектора превръща този печеливш бизнес в социално предприятие. Въпреки че е интересна дейност, тя носи много изпитания.

– Как започнахте своята кариера във винопроизводството?

– Преди години работех като трейдър на Нюйоркската фондова борса, но осъзнах, че тази работа не е за мен. След приключване на този период постъпих в бизнеса с вино. Преди да стана изпълнителен директор, бях управител на лозята, от възстановяване до засаждане. През последните 15 години, основно се занимавах с лозарство, а от три години заема сегашната си позиция и вече имам общо 18 години опит в бранша.

– Какъв е срокът на производство на вино в производството от лозята до масата?

– Първоначалният добив след засаждане на лозята отнема три години, с минимални количества. За пълния плододавен цикъл е необходим период от шест до седем години. Процесът от гроздобера до финалната бутилка отнема около шест месеца, като включва ферментация, мизични и други етапи. Този срок не включва виното, което отлежава в бъчви, тъй като този процес е значително по-дълъг.

– Какви рискове срещате в работата си?

– Според мен, основният проблем в момента са климатичните промени и недостатъка на вода. Намираме се близо до река Дунав, и затова имаме трудности с напояването. Освен това, недостигът на работна ръка и динамичността на пазара представляват значителни предизвикателства.

– Какво представлява първото вино, произвеждано във Винарна Свищов?

– Първата изба е основана през 1948 г., проектирана да работи основно с червено вино. Сегашният завод е построен по време на социализма с капацитет от 16 000 тона грозде. Тук също така е имало една от първите изби, започнали да произвеждат розе в страната.

– Какви вина предпочитат българите в момента?

– В последно време се наблюдава преминаване от консумация на червено вино към бяло и розе. Раните на сезона предизвикват консумация на розе и бяло през пролетта и лятото, докато есента и зимата са за червени вина. Сега обаче, бялото и розето се консумират през цялата година. Забелязвам, че хората предпочитат по-ниско алкохолни, ароматни и плодови вина, нежели тежките алтернативи.

– Какво прави българското вино уникално?

– Българското вино най-силно се отличава с уникалните местни сортове, селектиране от нашите винопроизводители, като „Гъмза“, „Рубин“ и „Сторгозия“. Ние сме с дълговечна история в производството на вино, от тракийски времена, което добавя към богатото ни наследство. Въпреки че българското вино е на световно ниво, ни липсва опит в маркетинга и финансиране за промоция, и получаваме малка подкрепа от държавата.

– Участвате ли в конкурси за вино?

– Провеждали сме много участия и сме спечелили множество награди. През последните години сме заслужили над 100 медала от престижни състезания. Най-голямото ни постижение е, че вече шест години получаваме златен медал на Berlin Wine Trophy за най-добър производител на сухи вина от България. По всяка вероятност, нямаме участие без медал, а всяка година сме сред най-награждаваните изби, макар че интересът към наградите в България е минимален, освен сред малка група специалисти.

– Къде изнасяте вино извън България?

– Имали сме износи за Франция и Швеция, и възобновяваме тези усилия. Основно изнасяме за Япония и САЩ, макар поръчките в Европа да са малки поради конкуренцията, но имаме и дози за Испания.

– Какво за Вас е виното?

– Виното е продукт, който предоставя много богати изживявания и позволява на човек да се отпусне. То генерира размисли и отваря съзнанието.

 

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук