Политици от целия свят поздравиха германския канцлер Ангела Меркел за очакваната победа на парламентарните избори в неделя и спечеления от нея четвърти мандат на поста.

Сред тях са френският президент Еманюел Макрон, финландският министър-председател Юха Сипиля и датският министър-председател Ларс Льоке Расмусен.

Президентът на България Румен Радев също изпрати поздравления до Ангела Меркел по случай победата на коалицията на Консервативния блок.

„Подкрепата на избирателите е най-красноречивият израз на високата оценка за успеха на държавническата Ви политика и визия за развитие на Германия и Европа“, пише в поздравителния адрес на президента.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху също поздрави Меркел с пост в социалната мрежа Туитър, като я нарече „истински приятел на Израел“

Президентът на Украйна Петро Порошенко определи германския канцлер като „лидер на мира и стабилността в Европа“. Нейната победа приближава възстановяването на териториалната цялост на Украйна и бъдещето ѝ в обединена Европа, смята още Порошенко.

Голямата изненада на изборите в Германия е популистката и антиимигрантска партия „Алтернатива за Германия“. Няколко крайнодесни политици, сред които и председателят на френската партия „Национален Фронт“ Марин Льо Пен приветстваха постигнатото от Алтернативата.

В повечето коментари обаче доминират тревогата и притеснението от влизането на партията в парламента.

„Влизането на „Алтернатива за Германия“ в Бундестага е голям шок, който рязко очертава съмненията и колебанията в обществото“, написа Европейският комисар по икономиката и финансите Пиер Московиси като коментар в своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук