Над 10 процента е средното поскъпване на козунаци и яйца във Враца преди Великден спрямо миналата година

Цените на козунаците и яйцата във Враца са се увеличили между 10 и 20 процента в сравнение с миналата година, според репортаж на БТА, направен седмица преди Великден.

От фирма „Крумови“, производители на тестени изделия, обявиха, че класическият козунак с тегло 0,500 кг. струва 6 лв., докато цената му миналата година е била 5 лв. Специалните козунаци, добавени с лук, стафиди и шоколад, сега се предлагат за 8 лв. при цена от 6,50 лв. през 2022 г. Това е средната цена, която клиентите могат да намерят и в кварталните магазини.

Бутиковите козунаци от сладкарските ателиета вече са в диапазона 22 – 25 лв. за 0,500 кг., което представлява увеличение с повече от 10 процента.

„Качеството на козунака зависи от качествените съставки, на което ние изключително държим“, сподели за БТА сладкарят Мария Иванова. Нейният портокалов козунак бе избран от потребителите в категория „Хляб и сладкарски изделия“ по време на изложението Фудтех 2025.

По отношение на яйцата, търговците на кооперативния пазар също отчитат повишение с около 10 % в сравнение с цените от предходната година. Средната цена е около 0,40 -0,50 лв., но варира в зависимост от размера и количеството яйца.

Цените на зеленчуците обаче са по-ниски в сравнение с предходната година по това време, съобщи Яна Петрова, която е на пазара от 2020 г. Гръцките краставици са поевтинели, от 4,80 лв. предварително, сега те са на цени от 3,70 лв. Петрова изрази надеждата, че цените на борсите няма да се повишат точно преди Великден. На нейния щанд могат да се намерят и български домати от Кресна, чиято цена обаче все още е висока – около 6,80 лв. за килограм.

Що се отнася до българското агнешко месо, цените остават на същото ниво в сравнение с миналата година, съобщи Лидия Иванова, търговец в специализиран магазин за месни продукти. Тя уточни, че магазинът работи с фере от Нова Загора, известна с отглеждането на животни за месо и затворен цикъл на производство.

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук