Фестивалът на българското сирене и млечните продукти, организиран от община Враца, ще предложи освен традиционните козе, краве и овче сирене, и уникални магарешко и кобилешко сирене. Събитието ще се проведе в продължение на два дни.
На площада пред общината в събота сутрин ще бъде сервирана врачанска закуска с мекички и сирене. Планирани са демонстрации по приготвяне на бяло саламурено сирене, майсторски клас с шеф Светлана Илиева, състезание за най-вкусна лютика и конкурс за картини от млечни продукти. Програмата включва и базар на български сирена, традиционни сладка, вина и екологични продукти. Освен това, за пръв път администрацията ще отличи производителя, събрал най-много гласове от дегустаторите.
Научен форум ще предостави възможности за проектни предложения, насочени към земеделски производители и преработватели. По време на фестивала ще бъдат проведени презентации за магарешкото мляко и българските млечни изделия. Концерти на Румяна Попова, Райна и дует „Пирин“ също са част от програмата.
Събитието се реализира от Сдружение “Български традиционни млечни продукти” с финансовата помощ на Министерството на земеделието и храните и Община Враца.




