В хотелите от Северното Черноморие има наети работници от различни държави в Европейския съюз (ЕС), информира за БТА Димитър Димитров, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в Добрич. Той подчерта, че най-много са румънците, но се срещат и испанци и германци.
Димитров обясни, че хотелите предлагат все по-високи заплати, а чужденците често работят на рецепция и обслужват клиенти от родните си страни благодарение на езиковите си познания.
„Северното Черноморие започва да се развива, с увеличаване на петзвездни хотели и по-висококачествено обслужване“, добави той. Въпреки това, той сподели, че основен проблем остава недостигът на кадри. „Желаем да назначаваме квалифицирани служители от България, но е все по-трудно да намерим качествена работна ръка, което ни принуждава да търсим и от далечни страни“, каза Димитров.
Председателят на БХРА в Добрич обясни, че издаването на визи е бавен процес, затрудняващ наемането на работници основно от Киргизстан, Узбекистан и дори Бангладеш.
Димитър Димитров изрази оптимизъм относно летния сезон. „Май месец донесе дъждове и студ, което повлия негативно на ранните резервации, но в момента има много заявки и хотелите очакват туристи. Надяваме се за благоприятно време, което да удължи сезона до края на септември“, допълни той.
Галин Димитров, управител на хотел в Каварна, сподели, че към момента имат работещи от Румъния, заети в кухнята и обслужването. Той се надява през следващата година да привлече и администратори. Има и служители от Бали и Египет. „Приоритет са ни българските работници, които привличаме с добри заплати, но е сложно да се намерят кадри в туристическия сектор“, каза той. Димитров също е оптимист за сезона, тъй като резервациите са започнали рано.
Виктор Лучиянов, хотелиер от Балчик, също сподели, че повечето работници при него са от източноевропейски страни и Турция. Той отбеляза, че наблюдава връщането на български специалисти обратно в страната. Причината е изравняване на заплатите, а разходите за живот в други държави, като Гърция и Испания, са значително по-високи. „Главен готвач при нас печели около 4500 лева, колкото и в Испания, но там разходите са по-високи“, поясни Лучиянов. Хотелиерът добави, че е нужно да се направят промени в българското законодателство за подобряване на условията за внос на специалисти. „Необходимо е да привлекем обучени кадри, които да споделят знанията си тук. Лесно е да наемем неквалифицирани, но не и специалисти“, каза той. Очакванията му за сезона са позитивни, с вече направени резервации за юли и август. „Добрата новина е, че много от туристите се връщат и доволни от предишния път“, добави Лучиянов, а нивото на туристите достига и надвишава това от 2019 година.
Маргита Тодорова, търговски директор на „Албена“ АД, сподели, че в хотелското селище в момента работят трима румънци.




